رعایت بهداشت دهان و دندان کودکان باید از دوران نوزادی شروع شود.
دندان پزشکان به پدرها و مادرهایی که نوزاد دارند توصیه می کنند که حتما با یک گاز استریل یا با مسواک انگشتی دندان های تازه روییده را تمیز کنند و لثه ها را نیز ماساژ دهند.
پس از این که کودک بزرگتر میشود، این مسواک انگشتی به یک مسواک کوچک با برس های نرم تبدیل می شود.
تا چه سنی والدین باید خودشان دندانهای کودکان را مسواک بزنند؟
پدرها و مادرها بایستی این نکته را بدانند که تا سن ۶ سالگی وظیفه مسواک زدن کودک به عهده آنان است.
از سن ۶ سالگی به بعد کودک دیگر خودش می تواند مسواک بزند.
اما توصیه دندانپزشکان بر این است که تا ۱۲ سالگی پدرها و مادرها بر نحوه مسواک زدن کودکان نظارت مستقیم داشته باشند.
از چه سنی استفاده از خمیر دندان برای کودکان مجاز است؟
از بین دو تا سه سالگی که کودک کنترل بلعیدن را پیدا می کند می توانیم از خمیر دندان استفاده کنیم. اما مقدار آن بایستی بسیار کم باشد.
طریقه مسواک زدن کودکان
کودکان تمایل خیلی شدیدی به تقلید رفتارهای والدین خود نشان میدهند. مسواک زدن نیز از این قاعده مستثنی نیست، پر واضح است که کودکان مهارت کامل در مسواک زدن را تا سن هفت یا هشت سالگی به دست نمیآورند.
بنابراین نمیتوان مسئولیت بهداشت دهان و دندان را تا قبل از سن مذکور به صورت کامل به عهدهی کودک سپرد. این در حالی است که ما میتوانیم اجازه دهیم کودک با مسواک خودش در هر نوبت، یک محدودهی زمانی خاصی را صرف مسواک زدن کند تا کاملاً ملکهی ذهنش شود که در طول روز سه الی چهار نوبت نیاز است تا دندانهای خود را مسواک بزند.
چه نوع خمیر دندانی برای کودکان مناسب است؟
استفاده از خمیر دندان برای کودکان از سنین دو تا دو و نیم سالگی مجاز است، اما باید دقت کنید تا سن شش یا هفت سالگی اجازه نداریم از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنیم و باید خمیردندانهای مخصوص کودکان را از داروخانه تهیه نمائیم.
در صورت تشخیص دندانپزشک اطفال مجاز هستیم از خمیردندانهای حاوی فلوراید برای کودک خود استفاده کنیم. این در حالی است که دندانهای کودک دارای پوسیدگیهای خیلی پیش رونده باشد و یا جنس دندانهای کودک خیلی ضعیف تشخیص داده شود.
چرا مسواک زدن برای کودکان مهم است؟
مسواک زدن دندان های کودکان به دلایل بسیار زیادی مهم است. مسواک زدن، دندان های اولیه فک کودکان را محافظت می کند، فضای مناسب را برای دندان های بالغ حفظ می کند و نقش مهمی در نحوه جویدن، لبخند زدن و صحبت کردن کودکان دارد. داشتن دندان های سالم باعث اعتماد به نفس می شود و به زندگی اجتماعی کمک می کند. اگر عادات بهداشت دهان و دندان زود هنگام آغاز شود به تشویق الگوهای مادام عمر کمک خواهد کرد. اگر دندان های کودک شما پوسیدگی دارد و باید برداشته شوند، این می تواند باعث تغییر دندان های دیگر و کاهش فضا برای دندان های بالغ شود. اگر عادات های ضعیف دهان ادامه پیدا کند به احتمال زیاد دندان های بالغ از بین می روند.
مصرف دهانشویه در کودکان
چندی است که در بازار، دهان شویههای مخصوص کودکان را میبینیم، اما نکتهی قابل توجه در مورد این موضوع این است که؛ برخلاف تصور نادرست والدین که گمان میکنند دهانشویه میتواند جایگزین مناسبی برای مسواک و نخ دندان باشد، دهان شویهها تنها میتوانند بهداشت دهان و دندان کودک را تکمیل کنند.
کودکان بعد از آموزش دیدن کامل بهداشت دهان و دندان و کسب مهارتهای لازم برای مسواک زدن و استفاده از نخ دندان میتوانند از دهانشویه زیر نظر والدین خود، برای تکمیل بهداشت دهان و دندان بهره مند شوند.
از چه سنی کودک را برای ویزیت و چک آپ نزد دندانپزشک ببریم؟
توصیه دندانپزشکان این است که با فرا رسیدن یک سالگی و همزمان با رویش اولین دندان های شیری کودک، نخستین مراجعه به دندانپزشک برای معاینه دندان ها صورت پذیرد.
هدف اصلی این ویزیت آموزش به پدران و مادران در ارتباط با مسائلی مانند شیردهی شبانه و بهداشت دهان و دندان کودک و توصیه های پزشکی دیگر است که برای سلامت دهان و دندان کودک ضروری می باشد.
به این ترتیب می توان از بروز پوسیدگی های زودرس در دندان های فرزندان پیشگیری کرد.
در کودکانی که پوسیدگی های دندانی زیادی دارند حتما توصیه میشود که هر سه ماه یک بار به دندانپزشک مربوطه مراجعه کنند. و کودکانی که پوسیدگی های دندانی کمی دارند هر شش ماه یک بار به دندانپزشک خود مراجعه داشته باشند.
دیدگاه خود را بنویسید