فواید گل بازی کودک آنقدر زیاد است که ما سعی نموده ایم بخشی از آن ها را به خصوص مهمترین شان را در این مقاله بازگو کنیم. کودک در هنگام گل بازی یک ارتباط نزدیک و ناخودآگاهی بین کودکان و طبیعت برقرار می گردد.زمانی که فرزندتان با در فضای بیرون از خانه و یا حتی در حیاط منزل با خاک که یکی از مهمترین عناصر موجود در است؛ ارتباط برقرار می کند، مفاهیم جدید و خاطرات خوب در ذهنش رقم می خورد که پی ریزی موارد مثبت و ارتباط سالم او با طبیعت در آینده می باشد.
برخی از دانشمندان معتقد هستند که باکتری های موجود خاک مرطوب به اصطلاح گل، برای سیستم ایمنی بدن مناسب استغ پس نیازی نیست نگران مریض شدن او باشید و حتی از شستن دست هایش خودداری کنید.
فواید گل بازی برای کودک
خواص گل بازی برای کودکان بسیار زیاد است و در ادامه به پنج مورد آن اشاره خواهیم نمود. زمانی که خردسال ما با دست هایش خاک را به گل تبدیل می کند و از آن اشکال می سازد؛ حسی که دریافت می کند مانند اولین بار راه رفتن و قدم برداشتن اش است. در اولین مرحله برای او چنگ زدن و ور رفتن با خاک و آب به نسبت ساخت چیز جدید، لذت بیشتری را دارد.
این فرایند همینطور مرحله به مرحله آماده پیدا می کند. در گام بعدی او یاد می گیرد اشکال بسازد و از شکل ها و صورتک های ساده شروع می کند تا به موارد پیچیده تر برسد و حتی چیزهایی بسازد که از آن ها در زندگی استفاده می کنیم مانند کاسه، لیوان، بشقاب و سایر موارد.
رشد و افزایش خلاقیت و نوآوری
بازی هایی که در آن ها آزادی عمل وجود دارد و طبق چارچوب خاصی نمی باشند، باعث بوجود آمدن، رشد و افزایش خلاقیت و ابتکار می گردند. در نقاشی کشیدن و همینطور گل بازی، این روند رخ می دهد. پسربچه یا دختربچه باید با ذهن خودش و بر اساس تجسم و تخیل اش چیزی را بسازد و تمامی الگو ها در ذهنش موجود است و بر روی برگه نمی باشد. فواید گل بازی کودکان به دلیل انعطاف پذیر بودن و نرمی گل است. می توان سریع با اشیایی ساخت و سریع نیز خراب شان کرد.
پرورش قدرت بیان احساسات و عقاید
از راه نقاشی کشیدن و ساخت اشیاء با گِل، به کودکانمان آموزش می دهیم که به آسانی و چگونه احساسات و عقاید شان را بیان کنند. روال کار به این صورت است که ابتدا فکر می کند، تصمیم می کند و با تخیل و تصور خودش چیزی می سازد و در آخر کار در مورد اثرش صحبت می کند و احساساتش را بروز می دهد و گاهی اوقات حتی از آن ها نیز دفاع می کند.
همه چیز همانطور که گفته شد اتفاق می افتد و از این رو است که فواید این بازی بیشمار است و اثرات فوق العاده ای را بر روح، روان و ذهن دارد.
افزایش قدرت حس لامسه
این یک قانون است که هر حسی که بیشتر با آن کار شود و در معرض تمرین و کار قرار بگیرد؛ قوی تر می شود و مهارت کار با آن افزایش می یابد. حس لامسه اصلی ترین حسی است که در این بازی درگیر است و با آن مفاهیمی همچون: نرمی، سفتی، خشکی و تری و … به بچه ها آموزش داده می شود.
او یاد می گیرد وقتی گل اش خیلی سفت شد باید به آب اضافه کند و اگر خیلی شل است به آن خاک. همه این موارد دارای معنی خاصی است و مفاهیم را آموزش می دهند.
پرورش و رشد سیستم عصبی و عضلانی
در هنگام بازی کردن با خاک و گِل دست و انگشتان به کار گرفته می شوند. فشار دادن، چنگ زدن، به هم وصل کردن و جدا کردن تمامی باعث رشد عضلات دست می شود. وقتی نتیجه کارشان را می بینند هم لذت می برند و هم این مطلب را متوجه می شوند که می توانند با دست هایشان وسیله ای را بسازند و زمانی که بتواند به راحتی و با تسلط بیشتر شکل ها را بسازد؛ نشان دهنده این است که افزایش مهارت و قدرت عضلات اش می باشد.
شکل هایی که می سازد ممکن است به صورت لوله های باریک و بلند، یا توپ های قلقلی کوچک و بزرگ باشد و با انگشتش داخل آن را سوراخ کند.
ایجاد و تقویت هماهنگی بین چشمان و دستان
همانطور که گفتیم دستان بیشترین عضلات هستند که فعالی دارند و پس از آن چشم ها هستند که باید با دست همکاری داشته باشند. فعالیت هایی که منجر به افزایش هماهنگی بین چشم و دست می شود برای رشد کودکان ضروری می باشند. این بازی ها شامل: نقاشی، گِل بازی، خمیر بازی و سایر بازی هایی که نیاز به استفاده از انگشت است.
نکات مهم برای والدین
در ادامه چند نکته برای والدین بیان می کنیم تا خیال شان راحت باشد.
- می توانید یک میز مخصوص برای این کار در نظر بگیرید که روکشی از جنس فورمیکا داشته باشد؛ زیرا تمیز کردن آن بسیار راحت است و یا حتی می توان یک پلاستیک بر روی میز بکشید.
- از قاشق، وردنه، چاقوهای پلاستیکی به عنوان وسیله کار استفاده کنید.
- برای شروع کار به اندازه یک سیب به او گِل بدهید و اصلا از او نخواهید چیزی بسازد برای شروع فقط بگذارید با خاک آشنا شود.
- برایش توضیح دهید که نباید هنگام بازی به جای دیگر برودو فقط باید در محدود میز کارش باشد.
- در صورتی که می خواهید همبازی اش شوید، حواستان باشد که چیزی نسازید که بچه ها از آن الگو بگیرند و کپی کنند. با این کار اصلا پیشرفتی در رشد خلاقیت و قوه تخیل بچه ها رخ نمی دهد.
- اگر گِل رس خیلی رطوبت داشته باشد کپک خواهد زد و اگر هم خشک باشد، نمی توان با آن شکل درست و انعطاف ندارد.
- در صورتی که خیلی خشک و سفت بود باید در داخل یک کیسه قرار داده شود و با چند ضربه محکم آن را بشکانیم و آب اضافه کنیم.
دستور ساخت گِل رس
برای این کار، خاک را در یک ظرف ریخته و بر روی آن کمی آب بریزید تا حدی که مقدار آب از سطح خاک بالاتر باشد. بگذارید به مدت یک روز خیس بخورد و سپس باید کامل آن را ورز بدهید تا به شکل یک خمیر یک دست در بیاید. برای تهیه خاک رس می توانید به مغازه هایی که لوازم هنری می فروشند مراجعه کنید و یا اینکه از مغازه های سفال گری بخرید
دیدگاه خود را بنویسید