حافظه دیداری چیست و چرا مهم است؟
توانایی یادآوری یا به خاطر سپردن جزئیات بصری آنچه دیدهاید به عنوان حافظه بصری شناخته میشود. به خاطر سپردن چهرهها، کلمات به شکل تصویری و شکل ظاهری ساختمانی که فقط یک بار دیدهاید، همه نمونههایی از استفاده از مهارتهای حافظه دیداری است.
کودکانی که مهارت حافظه دیداری ضعیفی دارند ممکن است با مشکلات زیر مواجه شوند:
- تشخیص اعداد و حروف
- به خاطر سپاردن کلمات
- رونویسی کردن کلمات و جملات، زیرا تلاش میکنند آنچه را که در صفحه مشاهده کردهاند و باید به خاطر بسپارند را دوباره بررسی کنند.
برای جلوگیری از چنین مشکلاتی کودکان باید فرصتهای زیادی برای پرورش مهارتهای حافظه بصری خود داشته باشند. فعالیتهای مختلف و بازی با اسباب بازیهای مرتبط به این موضوع از سن پیش دبستانی بهتر است آغاز شود.
معرفی تعدادی از بهترین اسباب بازی ها برای تقویت حافظه دیداری
۱- پازلها
شاید در دسترسترین و سادهترین اسباب بازیای که مزایای بسیار از جمله تقویت حافظه دیداری دارد پازلها باشند. پازلهای متنوع در ابعاد و طرحهای مختلف میتوانند مهارت دیداری کودکان را بهبود بخشند. زمانی که کودک قطعات از هم جداشدهی پازل را از روی تصویر اصلی آن کنار هم قرار میدهد، در واقع تصویر آن بخشها را به ذهن خود میسپارد. پس از پیدا کردن قطعه صحیح و تطبیق آن با شکل بر اساس آنچه در ذهن خود نگه داشته کم کم به تصویر کامل میرسد.
۲- کارتهای حافظه
کارتهای حافظه به دلیل تصاویر مختلفی که بر روی آن دارند برای مهارت دیداری کودک بسیار مفیدند. زمانی که کارتها را روی میز میچینید، از هر تصویر دو کارت وجود دارد. به کودک فرصت دهید تا شباهاتها در حافظه خود به خاطر بسپارد. سپس با برگرداندن آنها در زمانی مشخص از او بخواهید که دو کارت شبیه به هم را حدس بزند. پس از آنکه تمام کارتها برگشتند، تعدادی که به درستی حدس زده بود را بشمارید. با چندبار تکرار این بازی، کودک میتواند به تسلط بر آن برسد و ذهن خود را تقویت کند.
۳- بازی کاپوچین
بازی کاپوچین همانطور که از قطعات و شیوهی بازی آن مشخص است با هدف افزایش قدرت حافظه بصری و مهارتهای ریاضی، تمرکز و سرعت ساخته شده است. این بازی گروهی ۲-۴ نفره برای گروه سنی بالای ۶ سال مناسب است. هر کدام از کارتها بر روی آن تصویری از قرارگیری لیوانها به ترتیب رنگی مشخص دارد. شما باید لیوانها را در سریعترین زمان ممکن به ترتیب کارت روی هم بچینید و زنگ را به صدا در آورید. هر فردی که تعداد کارت بیشتری در آخر ذخیره کند، برندهی بازی است.
۴- اسباب بازیهای چیدنی
برخی از اسباب بازیهای چوبی که مدل چوبی آنها در بازار به نام «ببین و بچین» موجود است، برای تقویت قدر بصری کودک ساخته شدهاند. بر اساس طرحی روی کارتها، کودک باید قطعات رنگی چوبی را مطابق آن بچیند. این بازی ساده و کاربردی برای کودکان بالای سه سال مناسب است.
۵- بازی کیم
بازی کیم به این صورت است که شما به همراه فرزندتان چند وسیلهی ساده که او آنها را میشناسد را کنار هم جمع میکنید. این وسایل را کمک او کنار هم میچینید. پس از آنکه آنها را به شکلی مشخص چیدید، به کودک بگویید که محل قرارگیری وسایل را به خاطر بسپارد. سپس پارچهای بر روی آن بکشید و از او بخواهید نام وسایلی که زیر پارچه است را حدس بزند. همچنین میتوانید چند وسیله را برداشته و از او بخواهید که بگوید نام این وسایلی که در دست شماست چیست.
نکتهی پایانی …
کودکان نیاز دارند که از سنین پایین مهارتهای مهم را آموزش ببینند. رشد ذهنی و خلاقیت در آنها توسط اسباب بازیهای هدفمند صورت میگیرد. حافظهی بصری نیز یکی از مهمترین مهارتهاست که در بزرگسالی به کمک بچهها میآید. توانایی حفظ و به خاطر سپردن تصاویر و اشکال آنها را از مشکلاتی همچون ضعف درک اطراف و اتفاقات مهم دور نگه میدارد. به همین دلیل توصیه میشود که با خرید اسباب بازی ها برای تقویت حافظه دیداری این قدرت را در ذهن او پروش دهید.
دیدگاه خود را بنویسید