کتاب های کودک خود را در جایی قرار ندهید که از دید او دور باشد و نتواند خودش به آن دسترسی داشته باشد، به خاطر داشته باشید که اطفال، کودکان نوپا و بچه های پیش دبستانی کوچکند، پس کتاب ها را در نزدیک زمین و در دسترس آن ها قرار دهید.
روش هایی برای تشویق کودک به مطالعه و کتابخوانی:
- سعی کنید هر روز یا لااقل هفته ای چند بار برای کودکتان کتاب بخوانید و خود را به این کار عادت دهید. کتابهایی انتخاب کنید که با سطح علایق کودکتان تناسب داشته و ظاهر زیبا و تصاویر جذابی داشته باشند.
- اولین کتابهای کودک باید کوتاه و فقط دارای چند صفحه باشند. همچنین باید حاوی تصاویر بزرگی با جزئیات اندک باشد.
- کتابهایی انتخاب کنید که واژگان آنها برای کودک قابل فهم باشد. اگر در جوی آرام و راحت برای کودکتان کتاب بخوانید، او لذت بیشتری خواهد برد.
- کودکتان را تشویق کنید به چیزهایی که در تصاویر هستند توجه کند و اتفاقات بعدی را حدس بزند و با انجام اینکارها او را تشویق کنید.
- اگر کودکتان درخواست کرد، کتاب را مجددا برایش بخوانید. بهترین راه برای سنجش علاقه کودکتان به یک موضوع اینست که ببینید او چقدر راجع به آن صحبت می کند و چند بار خود به خود سراغ آن کتاب می رود.
- هر زمان کودک شما نشان داد برای مطالعه آمادگی دارد، کتابهای آشنای مورد علاقه او را که قابل "خواندن" هستند، هر چند کودک شما لغات آن را حفظ کرده باشد، برایش بیاورید. در سنین بالاتر کودک شما این لغات آشنا را در سایر کتابها می بیند و می تواند آنها را واقعا بخواند.
چگونه کودکان را به کتاب خواندن تشویق کنیم؟
صفر تا دو سالگی
- به تصویر بیشتر از کلمات علاقه دارد.
- بیشتر از آنکه منتظر شنیدن قصه باشد، دوست دارد با کتاب بهعنوان یک وسیله بازی سرگرم شود.
- تصاویر رنگی از حیوانات و آدمها میتواند چند دقیقه او را خیره کند.
- بیآنکه نسبت به عملش آگاهی زیادی داشته باشد، از والدینش برای وقت گذراندن با کتاب تقلید میکند.
با کلمات بازی کنید
انتظار نداشته باشید کودکتان در این سن با تمام هوش و حواسش پای قصه شما بنشیند. حدود یکسالگی، فرزندتان به تصاویر بیشتر از قصهها علاقه دارد؛ پس کتابهایی که تصاویر بزرگ را در یک یا چند کلمه توضیح دادهاند برایش تهیه کنید. با عبور از یک سالگی، میل فرزندتان به داستان شنیدن هم بیشتر میشود، به همین دلیل تا قبل از دو سالگی میتوانید کتابهای سادهای که در آنها شعرهای دو- سه بیتی برای هر تصویر نوشته شده را برایش بخوانید اما فراموش نکنید که حتی در این دوره هم تصویر، حرف اول را میزند و اگر ظاهر کتاب دلخواه فرزندتان نباشد، به شعرهایش هم توجه زیادی نمیکند.سراغ کتابهای کاغذی نروید
بهتر است تا قبل از یک سالگی، کتابهای غیرکاغذی در اختیار فرزندتان بگذارید تا با آنها سرگرم شود و حتی ناآگاهانه با کتاب انس بگیرد. بازی او با کتابهای کاغذی ممکن است به بریدن دستش و فاصله گرفتن از کتاب منجر شود. گذشته از این ورق زدن کتابهای پارچهای و پلاستیکی برای کوچولوی شما آسانتر خواهد بود و به همین دلیل زمان طولانیتری را برای وقت گذراندن با کتاب صرف خواهد کرد.
با این چند روش کودک خود را کتاب خوان کنید
- به کودک خود زمان بدهید
- با هم کتاب بخوانید
- کتابهای الکترونیکی را از یاد نبرید
- برگزاری یک جشن برای کتاب خوانده شده
- برگزاری مسابقه کتابخوانی
اهمیت خواندن کتاب در کودکان
خواندن کتاب یکی از مهمترین فعالیتهایی است که میتوانید فرزندانتان را به آن تشویق کنید. کتاب خواندن علاوه بر اینکه رابطه مستقیمی با موفقیت فرزندانتان در آینده خواهد داشت سرگرم کننده نیز می باشد و دایره لغات آن ها را افزایش می دهد. کتاب منبعی مورد اعتماد برای آموختن باید ها و نباید های زندگی به کودک می باشد. کتاب خوانی در کودکان مزایای فراوانی به همراه دارد که تعدادی از آن ها شامل موارد زیر می باشند.
- بهبود تمرکز با کتاب خواندن
مطالعه کتاب نیاز به تمرکز دارد که مهارتی ضروری برای فرزند می باشد، حتی برای کودکان نوپا که نمیتوانند برای مدتی در جای خود ساکن بمانند. مطالعه پیوسته کتاب، کودکان را در دست یافتن به آرامش ذهن کمک می کند و آن ها را آماده می سازد تا بدن خود را جهت تمرکز بر یک کار در دوره ی زمانی مشخصی تمرین دهند
- افزایش همدلی
کودکان به دلیل تعداد محدود تجربیاتی که با آن برخورد داشته اند و براساس شرایطی که در آن رشد کرده اند درک کمی از جهان اطرافشان دارند. خواندن کتاب هایی در مورد افرادی که طیف وسیعی از تجربیات را داشتهاند، به کودکان این اجازه را میدهد که نه تنها تنوع را درک کنند، بلکه بتوانند خود را جای فرد دیگر بگذارند. انجام این کار به آن ها کمک میکند تا با افرادی که وجه اشتراک کمی با آن ها دارند همدردی کنند که باعث توسعه شخصیتشان میشود.
- کتاب خواندن بهترین سرگرمی
در حال حاضر استفاده از گوشی های هوشمند و تبلتها در بین اکثر کودکان امری رایج می باشد. اما استفاده طولانی مدت از چنین دستگاه هایی میتواند بر سلامت مغز تاثیر مخربی بر جای بگذارد. کارشناسان به والدین توصیه میکنند کتاب های کودکان را به صورت تصویری و صوتی در دستگاه های هوشمند نمایش ندهند، بلکه از کتاب های موجود در بازار بهره ببرند.
- توسعه مهارت های واژگان و زبان
ما به طور روزانه با فرزندان خود صحبت می کنیم اما واژگان و موضوعاتی که در معرض آن ها قررار دارند محدود و اغلب تکراری هستند. کتاب خواندن علاوه بر کمک کردن به افزایش واژگان کودکان، آنها را با انواع مختلف ساختار جمله، سبک نوشتن و شیوه بیان آشنا میکند و تاثیر مثبتی بر مهارت های نوشتاری و ارتباطات آن ها نیز خواهد داشت.
دیدگاه خود را بنویسید