کودکی که دارای خلاقیت است میتواند ارزش ایجاد کند. به این معنا که با هوش خلاق خود توانایی به وجود آوردن آثاری ارزشمند را خواهد داشت. مهمترین عامل در پرورش خلاقیت کودکان، شما والدین هستید.
ما در دوره ای قرار داریم که با دستاوردهایمان ارزیابی می شویم و این ارزیابی برای فرزندانمان نیز وجود دارد . والدین نگران موفقیت فرزندانشان هستند این بدین معنی نیست که موفقیت اهمیتی ندارد اما لازم است در مورد زمان سوق دادن کودکان به سمت آن کمی تجدید نظر کرد . در عوض ، ما باید بیشتر بر روی این مسئله تمرکز کنیم که فرزندانمان بتوانند ضمن تقویت خلاقیت خود ، دنیای اطرافشان را کشف کنند . پرورش هر چه سریع تر خلاقیت از آنچه فکر می کنیم بسیار مهم تر است . در ادامه با اهمیت خلاقیت و راهکارهای پرورش خلاقیت در کودکان آشنا می شوید .
خلاقیت چیست و چقدر مهم است ؟
خلاقیت به عنوان تخیل یا ایده های اصیل به ویژه در تولید آثار هنری تعریف شده است . در صورتی که این یک عقیده سنتی در مورد خلاقیت است و این مفهوم معنای بیشتری دارد .
کودکان خلاق ، اعتماد به نفس بالاتری نسبت به کودکان دیگر دارند زیرا وقتی چیزهای مختلفی می سازند از طرف دیگران تشویق شده و حس می کنند کارشان ارزشمند است . همچنین با توجه به اینکه در زمان انجام کار خلاقانه با موانع روبرو می شوند و باید برای آن ها راه حل پیدا کنند ، مهارت های حل مسئله در این کودکان تقویت می شود . استفاده از ابزار هنری ، نقاشی کشیدن و درست کردن کاردستی ، مهارت های حرکتی کودکان را بهبود می بخشد که این مهارت ها برای زندگی روزانه کودکان اهمیت بسیار زیادی دارد .
خلاقیت کودکان در چه سنی بیشتر میشود؟
به طور کلی کودکان از همان ابتدا رگههای هوش و خلاق بودن خود را نشان میدهند اما معمولا تمرکز و توجه برای آنها سخت است. در سن 5 سالگی به دلیل افزایش تمرکز، تکمیل زبان و تقویت مهارتهای جسمی، کودک به اوج تفکر خلاق میرسد. در این مرحله و سنین 5 سالگی، شما باید برای پرورش خلاقیت کودکتان سرمایه گذاری کنید و راههای پرورش تفکر خلاق را بیاموزید.
مهمترین و بهترین راه، آموزش هنر به کودک است.کاری که میتوانید برای کمک به پرورش خلاقیت کودکان تان در منزل انجام دهید به شرح زیر است:
بگذارید کودک اشتباه کند:
اکثر مابارها شنیده ایم که تشویق می تواند مانعی برای تفکر مستقل کودک باشد. بچههایی که از شکست خوردن بترسند، کنجکاوی در آنها سرکوب میشود. اگر فرزند شما بعد از اشتباه نا امید شد یا احساس شکست کرد با او برای جبران و تغییر نتیجه صحبت کنید. او را راهنمایی کنید که چطور میتواند اشتباهش را جبران کند. فقط راهنمایی کنید و خودتان اشتباه او را اصلاح نکنید.
روشنفکر باشید.
به فرزندانتان حق انتخاب بدهید تا برای مستقل فکر کردن ترسی نداشته باشند. بگذارید غذا، لباس، اسباب بازی و بازی مورد علاقه اش را خودش انتخاب کند به کودکتان حق انتخاب از بین روشهای موجود برای ترغیب تفکر مستقل را بدهید. شما ممکن است به خوردن شام به جای صبحانه عادت نداشته باشید؛ اما، اگر کودکتان خواست از قبل از روانه شدن به مدرسه پاستا بخورد؛ فرصت را برایش فراهم کنید. اگر خواست در آشپزخانه به شما کمک کند سعی کنید محیط آشپزخانه را تبدیل به آزمایشگاه علمی کنید و اجازه دست زدن به مواد و ابزارهای آشپزی را به او بدهید.
خلاقیت کودکان سوالهای باز بپرسید:
طرح کردن سوالهای باز پاسخ و مفهومی، به پرورش تفکر خلاق کودک کمک میکند. نحوه پاسخ به این سوالات، میزان هوش و خلاقیت کودک شما را پیش بینی میکند. سوالاتی مثل اینکه اگر خورشید در حیاط ما باشد چه میشود؟ یا اگر همه درختان آواز بخوانند چه میشود؟ اگر همه کفشهای دنیا یک اندازه باشد چه میشود؟ اگر هیچوقت وسایل خانه خراب نشوند چه می شود؟ اگر کودک هنگام انجام کار خلاق در کنار شما بود فکر کنید به کارهایی که موجب شادی شما در کودکی تان بوده است و نیم ساعتی را با کودکتان برای انجام آن کار یا فعالیت صرف کنید. چه حسی داشتید؟ آیا آن را دوباره فردا یا روزی دیگر انجام خواهید داد؟
زمانی را برای خلاقیت به کودکتان اختصاص دهید.
این کار ممکن است به ویژه برای والدین شاغل سخت باشد، اما کودکان نیاز به زمان بدون ساختار برای تجسم، ساختن، آزمون و اکتشاف دارند. حتی این وقت می تواند نیم ساعت بعد از شام، نقاشی کردن قبل از خواب و خواندن کتاب برای او یا اختصاص یک ساعت بازی تخیلی در روزهای تعطیل باشد. برنامه تان را بررسی کنید و از تخصیص یافتن وقت به کودکتان اطمینان حاصل کنید.
به کودک خود استقلال بدهید:
کنترل گر نباشید و گاهی به تنهایی کودک احترام بگذارید. اگر کودک تنهایی در حال بازی است، گاهی به او لبخند بزنید که حضور شما را حس کند اما شما هم خود را به کاری مشغول کنید و مدام از او نپرسید «داری چکار میکنی؟» از زندگی و فرزندتان با تمام سختیها لذت ببرید.
استفاده از تلویزیون و بازیهای کامپیوتری را کاهش دهید:
ممنوع کردن موبایل، تلویزیون یا کنسول خانگی امری نشدنی است، اما باید نحوه و میزان ارتباط کودک با این وسایل کنترل شود. البته بازیهای رایانه ای تا حدی به افزایش خلاقیت کودک کمک میکند اما نباید از بازیهای فیزیکی و حقیقی بیشتر و جذابتر شود. پرخاشگری، انزوا، تیک عصبی، آسیبهای جسمی، چاقی و ... از مضرات بازیهای رایانه ای و تماشای بیش از حد تلویزیون است.
به جای صرف زمان برای تلویزیون بهتر است این زمان صرف نقاشی، ساختن خانه از طریق خانه سازی ها یا انجام خمیر بازی شود. شما تا چه اندازه می تواند زمان تماشای تلویزیون یا ویدئو ها را کاهش دهید؟
اجازه دهید کودک در جمع بازی کند:
تمایل به تنها بودن در کودک اصلا نشانه خوبی نیست. مخصوصا که برخی والدین بخاطر ترسها و وسواسهای بیمارگونه خود، کودک را از جمع همسالان دور نگه میدارند. مثلا یاد گرفتن فحش چیز بدی نیست و طبیعتا این اتفاق خواهد افتاد، بلکه کودک باید یاد بگیرد که فحش دادن عمل زشتی است و نباید آن را در حرف زدن خود به کار ببرد.
بازی در جمع بسیار مفید است و مهارتهای ارتباطی کودک را تقویت میکند. نحوه ارتباط با دیگران، مفهوم نوبت، حقوق دیگری، از خود گذشتگی و کار جمعی مهمترین مزایای بازی در جمع است.
قضاوت و مقایسه نکنید:
هر کودک دنیا، علایق و سلیقههای منحصر به فرد خود را دارد. هرگز با قضاوتهای ارزشی خوب و بد یا مقایسه کودک با دیگر همسالان، سعی در تربیت او نداشته باشید. کاهش اعتماد به نفس، محافظه کاری و احساس حقارت سادهترین پیامدهای مقایسه شدن است.
به اسباب بازیهای کودک بها دهید:
اسباب بازیهای کودک تنها ابزار و سلاحهای کودک است و هرچه این سلاحها متنوعتر و خلاقانهتر باشد، آینده کودک سالمتر است. کودک لازم است تنوع در اسباب بازیها را تجربه کند. پسران میتوانند عروسک و دختران نیز ماشین یا اسلحه داشته باشند. اینکه کودک دختر از ابتدا فقط مادری و خانه داری را بازی کند و پسر فقط رانندگی، تیر اندازی یا کار بیرون از منزل را تجربه کند، در آینده مانع از رشد خلاقیت آنها میشود.
محدودیتهای نسبی و مراقبت از کودک
در تمام این روشها و بازیها، مراقبت از کودک را در نظر بگیرید. برای او محدودیتهای نسبی محافظت کننده را شرح دهید و او را قانع کنید که این محدودیتها برای سلامتی خود اوست. محدودیتها در آشپزخانه، در ماشین هنگام رانندگی و در خیابان برخی از این محیطهایی است که کودک باید احتیاط را یاد بگیرد و رعایت کند.
دیدگاه خود را بنویسید