علل و خطرات به دهان بردن اشیا توسط کودکان  

دلایل مختلفی برای به دهان بردن اشیا توسط کودکان وجود دارد اما می توان گفت مهم ترین عامل این است که کودک می خواهد همه چیز را امتحان کند. این کار بخشی از رشد فکری کودک است.

اما گاهی اوقات کودک نباید بعضی چیز ها را در دهان بگذارد، شما باید از این کار ها جلوگیری کنید و برای آموزش کودک خود وقت زیادی بگذارید تا از خطر به دهان بردن اشیا توسط کودکان کم کنید.

در ادامه به سوالات شما در مورد خطرات و دلیل به دهان بردن اشیا توسط کودکان می پردازیم.

دلیل به دهان بردن اشیا توسط کودکان چیست؟

دلایل مختلفی برای این کار وجود دارد. هنگامی که کودک شما در سن 3 تا 5 ماهگی قرار دارد، شروع می کند تا اشیا دیگر را بگیرد. وقتی که موفق بشوند اشیا را بگیرند، مستقیما آن را در دهان خود می گذارند.

چند دلیل احتمالی برای به دهان بردن اشیا توسط کودکان:

• آنها در حال کشف دنیا هستند

در سنین کودکی، دست های یک کودک نمی تواند به درستی اشیا را حس کند و کودک نیز روی دستان خود کنترل کاملی ندارد.

اما در مقابل لب ها و دهان مملو از اعصاب حسی هستند و کودک می تواند همه چیز را با دقت بیشتری با استفاده از آن ها بررسی کند.

هرچه که سن کودک بیشتر می شود، کنترل بیشتری روی دستانش پیدا می کند و حس کردن اشیا با استفاده از دست ها و نوک انگشتان بهتر می شود و به همین دلیل کودک دیگر اشیا را در دهان خود نمی گذارد.

با بزرگ تر شدن، حس های دیگری برای بررسی اشیا به کودک کمک می کنند، مثلا کودک ابتدا اشیا را می بیند و آن ها را لمس می کند سپس با حس بویایی آن ها را می سنجد و اگر خوراکی بود آن را در دهان می گذارد.

• کودکان و نوزادان همیشه گرسنه هستند

جوانه های چشایی در نوزادان حتی در ابتدای تولد نیز کار میکنند. این جوانه ها طمع های شیرین را نسبت به دیگر طمع ها بیشتر تشخیص می دهند.

با توجه به معده کوچک در کودکان، آن ها خیلی زود گرسنه می شوند و به طور طبیعی به دنبال یک چیز خوردنی می گردند.

حال اگر آن چیز را پیدا کردند و در دهان گذاشتند، اگر شیرین بود به خوردن ادامه می دهند و اگر شور، ترش و یا هر طمع دیگری بود، سریعا آن را تف می کنند.

خوشبختانه نوزادان و کودکان دارای عضلات قوی گوارشی برای رفلکس هستند و اگر معده به غذایی حساس باشد، سریعا ان غذا را پس می زند.

• کودک در حال دندان در آوردن است

این مورد بیشتر در ایرانی ها جا افتاده و معمولا اگر از بزرگتر ها بپرسید دلیل به دهان بردن اشیا به دهان توسط کودکان چیست، اولین موردی که به شما می گویند این است که کودک در حال در آوردن دندان جدید است.

خوشبختانه ما رشد دندان جدید را به خاطر نمی آوریم ولی باید بدانید که رشد دندان جدید برای لثه خارش زیادی ایجاد می کند. در این مواقع گاز گرفتن یک چیز نرم لثه را آرام می کند.

کودک برای از بین بردن این خارش و گرفتن یک حس خوب، هر چیزی که در دسترسش هست را گاز می زند.

 این عمل برای آن ها آرامش بخش است!

حتما دیده اید که اولین چیز هایی که هر کودک به دهان خود می برد، انگشتان خودش است. در ابتدا حتی نمی تواند تنها انگشت خود را به دهان ببرد و کل دستش را به دهان می برد و شروع به مکیدن آن میکند.

مکیدن در دوران نوزادی و کودکی عملی خوشایند و آرامش دهنده برای انسان است.

نوزاد نیز مانند بزرگسالان در هنگام ناراحتی، به صورت ناخود آگاه هر کاری می کند که دوباره آرام شود و ابتدایی ترین کار برای ایجاد آرامش، مکیدن انگشتان و یا اشیا است.

 • قوی تر کردن سیستم ایمنی

در حالی که کودک در حال شناخت دنیای اطراف خود است، سیستم ایمنی بدن او نیز در حال شناسایی خطرات دنیای بیرون و یادگیری و آماده سازی خود برای مقابله با آن ها است.

وقتی کودک یک شئ کثیف و میکروبی را به دهان خود می گذارد، به نظر شما شاید خطرناک باشد ولی سیستم ایمنی بدن با استفاده از این داده ها می تواند میکروب ها و باکتری ها را شناسایی کند و برای مقابله با آن ها آماده باشد.

آیا به دهان بردن اشیا توسط کودک خطری ندارد؟

همان طور که پیش تر نیز گفتیم، به دهان بردن اشیا توسط کودک، یک امر طبیعی است و قسمتی از رشد کودک است و این کار به کودک کمک می کند تا دنیای اطراف خود را بهتر بشناسد و باعث تقویت سیستم دفاعی بدن او می شود.

اما با این حال شما نباید او را رها کنید تا هر چیزی را به دهانش وارد کند.

مواردی که شاید در این دوران خطر آفرین باشند شامل موارد زیر است:

 خطر خفگی

در این دوران شما باید اشیا بسیار ریز را که ممکن است باعث خفگی در کودک شوند را از محیط دور کنید.

مثلا تکه های کوچک اسباب بازی، یک تکه استخوان در غذا و یا اشیا دیگر که ممکن است در گلو گیر کنند.

برخی از مواردی که شما باید ان ها را از محیط زندگی کودک حذف کنید:

-انگور

-تکه های گوشت

-مارشملو

-شیرینی های خشک

-آدامس

-هات داگ و سوسیس

-دانه های حبوبات نپخته مانند نخود، لوبیا و ...

-ذرت بو داده

-غذا های خشک

-غذا های حیوانات خانگی

- کیسه های پلاستیکی

- طناب های ورزشی

-جوراب

هر چه چیز های ریز و کوچک در خانه می بینید را جمع کنید تا خطر به دهان بردن اشیا توسط کودکان کمتر شود.

خوراکی های پودری مانند آرد نخودچی و یا شن و ماسه نیز ممکن است در بینی و دهان کودک گیر کند و باعث خفگی شود.

 مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی نیز خطر بالایی در این سنین دارد زیرا کودک نمی داند که چه چیزی می خورد و صرفا آن را به دهانش می گذارد. در ادامه به چند نوع خوراکی که باعث ایجاد مسمومیت غذایی می شوند، اشاره می کنیم.

غذای حیوانات خانگی برای حیوانات ساخته شده اند و برای کودکان ایجاد مسمومیت می کنند.

کودک همیشه در حال خزیدن است و میتواند چیز های ریز روی قالی و یا غذا های مانده در نقاط دور از دید مثل زیر مبل، میز و دیگر جاها را ببیند و بخورد. ممکن است این مواد برای کودک ایجاد مسمومیت غذایی کند.

حشرات و غذا های کپک زده نیز خطر بسیار زیادی دارند.

حتما تمامی موارد بالا پیدا و از محل دور کنید.

• اشیاء سمی

حتما در هر خانه ای اشیا سمی هستند که شاید از وجود آن ها بی خبر و یا خبر دار هستید. اگر می دانید چه چیز های سمی و یا خطرناک هستند، حتما آن ها را در یک جای غیر قابل دسترس برای کودکان بگذارید.

ما در لیست زیر برخی از اشیا سمی را آورده ایم:

-برخی گیاهان خانگی

-نیکوتین

-مایع های سیگار های الکترونیکی

-خاک گلدان

-سیگار

-غذای حیوانات خانگی

-ضد یخ

-بستر بچه گربه

-بنزین

-روغن صنعتی

-انواع باتری

-رنگ

-رقیق کننده رنگ(تینر)

-اسپری حشره کش

-جوهر خودکار

-صابون

-ویتامین ها و مکمل ها (اگر زیاد مصرف شوند)

-شامپو و لوازم بهداشتی 

-افترشیو

-لاک ناخن

-پاک کننده های خانگی(جوهر نمک، وایتکس و ...)

-تائید و یا مایع لباسشویی و...

اگر کودک شما هر کدام از اشیا بالا را خورده است، حتما سریعا به پزشک مراجعه کنید.

• خوراکی های داغ

همیشه وقتی می خواهید سفره پهن کنید، با توجه به این که ممکن است غذا ها در ابتدا داغ باشند، کودک را از سفره دور نگه دارید زیرا کودک کنجکاو است و در دیس و قابلمه غذا دست می برد و این برای کودک بسیار خطرناک است.

نوشیدنی های داغ خود را همیشه از دسترس کودک دور نگه دارید و هیچ وقت هنگامی که کودک را بغل کردید و یا در حال شیر دادن به او هستید، نوشیدنی داغ در دست نگیرید و مصرف نکنید. زیرا همیشه کودکان سریع و غیر قابل پیش بینی عمل میکنند.

در خانه اکثر ما ایرانی ها سماور و قوری وجود دارد، آن ها را همیشه در یک جای غیر قابل دسترسی برای کودک بگذارید.

در برخی از خانواده ها عادت شده است که قوری چای را در زمستان روی بخاری می گذارند، این کار خطر زیادی برای کودکان کوچک ایجاد می کند.