بازیهای خلاقانه باعث می شود تا کودک نحوهی حل مسئلهها را بیازماید و مهارت های شناختی و تفکر انتقادی در او تقویت شود. به همین سبب در این متن قصد داریم تا اسباب بازی هایی برای افزایش هوش و خلاقیت کودک را به شما معرفی کنیم.
انجام برخی بازی ها مانند شن بازی و ساخت کاردستی نقش مهمی در افزایش و در نتیجه افزایش هوش کودک و استعداد آنها دارد.
افزایش هوش واستعداد افراد در ارتباط تنگاتنگ با رفتارهای کودکی آن ها است که انجام برخی بازی ها باعث افزایش هوش و توانایی فکری آن ها می شود و در این راه والدین نقش مهمی دارند.
بریدن و چسباندن اشیاء و به نوعی ساخت کار دستی با وسایل دور ریختنی با کمک والدین، آوا سازی و ساخت وسایل ساده برای تولید صدا و ریتم باعث می شود تا کودک بیاموزد تا از هر وسیله ای به طرز خلاقانه ای استفاده کند.
بهترین اسباب بازی هایی برای افزایش هوش و خلاقیت کودک کدام است؟
بازی با اسباب بازی هایی که کودک به آنها علاقه دارد، باعث تقویت تفکر و خلاقیت او میشود. پس قبل از خرید اسباب بازی علائق کودک را در نظر بگیرید. در اینجا به چند نوع از اسباببازی هایی که روی ارتقا هوش و خلاقیت کودکان موثر است، اشاره میکنیم.
اسباببازی های ساختنی
اسباببازی هایی که میتوان از آنها به طرق مختلف استفاده کرد، یا به اصطلاح پایان باز دارند مثل خمیربازی، لگوها، لباسهای عروسکی و آلات موسیقی، فرصت های بازی متنوعی را در اختیار کودک قرار میدهد.
این نوع اسباببازی ها حس کنجکاوی و آزمایشگری را در کودک تقویت میکنند و به او جسارت خلاقیت میبخشند. اسباببازی هایی که کودکان را به فکر کردن وادار میکند و باعث میشود که آنها با ساختار یک ماشین، بدن یک موجود زنده و یا طرز کار یک چراغ آشنا شوند، به کودک میآموزد که آنچه در پیرامونش میبیند را تحلیل و به آن دقت کند.
اسباببازی هایی برای نقشبازی کردن
برخی از اسباب بازی ها فضای مناسبی برای نقش بازی کردن و تجربه شرایط مختلف از طریق داستانسرایی را برای کودک فراهم میکنند. مثلا مجموعههای بازی شامل مجموعه آتشنشانی، پلیس، وسایل آشپزخانه، دزد دریایی و کشتی و...
همچنین انواع عروسک های انگشتی و دستی نیز به کودک کمک میکند تا ذهنش را معطوف به قصهها و ماجراها کند و به قوهی تخیل او روح میبخشد. کودک با بازی کردن نقشهای مختلف قدرت تحلیل رفتارها را پیدا می کند و از این طریق می توان مفاهیم اخلاقی را به او آموزش داد.
طراحی اسباب بازی های هنری برای بسیاری از کودکان جالب است. شما می توانید با دادن اسباب بازی هایی که هنری هستند، هنرمند جوان خود را ترغیب به خلق و آفرینش کنید. تابلوهای نقاشی مغناطیسی و سایر اسباب بازیهایی که امکان استفاده از نقاشی بدون مداد رنگی یا ماژیک را فراهم می آورند، برای مسافرت عالی هستند. بچهها به رنگ بازی و استفاده از رنگ انگشتی هم علاقه مندند، اما این بازی ها می تواند فضای خانه را کثیف کند. به شما توصیه می کنیم اجازه دهید بچه هایتان هر چند وقت یک بار چنین بازی هایی را با کنترل شما انجام دهند. خودتان هم می توانید در انجام چنین بازی هایی همراهیشان کنید.
اسباب بازی های موسیقی
بهترین اسباب بازی هایی برای افزایش هوش و خلاقیت کودک می تواند آلات موسیقی باشد. اسباب بازی های موسیقی یک ابزار یادگیری شگفت انگیز برای کودکان هستند و حتی وقتی خودشان آن را بسازند، تاثیر آن بهتر است. برای کودک نوپایتان هم می توانید سازهای با دوامی پیدا کنید. مثلا اگر فرزند شما علاقه زیادی به پیانو نشان می دهد، خرید یک ارگ یا پیانو کوچک می تواند به بروز خلاقیت او کمک کند. کودکانی که عاشق خواندن هستند ممکن است از یک دستگاه میکروفن لذت ببرند. همچنین میکروفونهایی وجود دارند که جلوه های ویژه ای می دهند تا خواننده کوچک شما بتواند مثل یک حرفه ای صداسازی کند.
اسباب بازیهای کاردستی
انواع مختلفی از بسته های کاردستی وجود دارد که بچه ها می توانند از آنها برای ساختن استفاده کنند. بسته هایی که هرچیز مورد نیاز برای یک پروژه خاص صنایع دستی را دارند، ساختن کاردستی را آسان می کنند. شما می توانید وسایل صنایع دستی جداگانه را بخرید و اجازه دهید تصورات بچه هایتان به کار گرفته شود. دادن اسباب بازی هایی که به آنها فرصت بیان خلاقیتهایشان را می دهد، راهی عالی برای ترغیب آنها به انجام این کار است. کودکانی که مجاز به خلاقیت هستند، غالباً علاقه بیشتری به یادگیری دارند و در نتیجه بیشتر در مدرسه و زندگی تلاش می کنند.
اسباببازی های دیجیتالی
با وجود اینکه در حال حاضر اسباببازی های دیجیتالی در دنیا رو به گسترش است ولی در انتخاب آنها باید به کارکردشان بر ذهن کودک توجه کنید. برخی از اسباببازی ها و بازیهای کامپیوتری تکرار یک فعالیت است، بدون اینکه تاثیری روی خلاقیت کودک داشته باشد. ولی برخی از آنها با طرح یک مساله و یا معرفی یک فرآیند، به کودک در درک دنیای پیرامونش کمک میکند.وقتی کودکان در حال استفاده از این اسباببازی ها هستند در واقع با دنیای دیجیتال آشنا میشوند و طرز استفاده از آن را میآموزند. قبل از خرید این نوع از اسباب بازی ها از تاثیر آن بر روی ذهن کودک آگاه باشید.
مجددا تاکید می کنیم که برای خرید اسباب بازی هایی برای افزایش هوش و خلاقیت کودک به علایق او توجه کنید و نباید صرفا بر اساس آنچه خودتان صلاح می دانید برای کودک اسباب بازی بخرید.
افزایش هوش کودکان با اسباب بازی
1. پازل، اسباب بازی فکری برای هوش کودک
بطور کلی پازل های مقوایی یک نوع معمای تصویری هستند که «هوش تصویری» را به طور مؤثری تقویت میکنند. به آنها جورچین هم میگویند. این روزها پازل های مختلف در ابعاد و اشکال گوناگون و برای تمام گروههای سنی در اسباب بازی فروشی ها دیده میشود. پازل هایی با قطعات زیاد برای کودکان بزرگتر مناسبتر هستند.بعضی از جورچینها قطعاتی از جنس فوم دارند که به علت نرمی، بیصدا و مقاوم بودن برای کودکان کم سن و سال کاملاً مناسب هستند. ضمن اینکه داخل جعبه بعضی از این پازل ها تعدادی نخ رنگی هم وجود دارد تا کودکان بتوانند قطعات را با نخ به هم متصل کنند. این بازی ها برای هماهنگی چشم و دست، تشخیص جاگذاری، طبقهبندی و تقویت مهارت دستی هم سرگرمی خوبی به شمار میروند. برای گروههای سنی کودک پازل های گوناگونی در کتابفروشی ها وجود دارد. حتی برای کودکان 1 و 2 ساله هم پازل هایی متناسب با سن شان پیدا میشود.
2. خمیر رنگی، اسباب بازی مناسب برای همه کودکان
جعبههای پر از خمیر رنگی برای بسیاری از کودکان سرگرمی جذابی هستند. البته گروهی از این خمیرها ابزارهایی دارند که به فرزند شما کمک میکند با استفاده از آنها خمیر را صاف کند یا اشکالی را بسازد و از سلولهای مغزش بیشتر استفاده کند. بههرحال این اسباب بازی کودک به پروش هوش جسمی- حرکتی و البته تقویت خلاقیت کودکان در سنین پیش از دبستان کمک میکند و او یاد میگیرد که از انگشتانش برای انجام کارهای ظریفتر هم کمک بگیرید.
3. حلقه هوش، اسباب بازی فکری برای تقویت هوش
این بازی شامل یک محور عمودی و تعدادی حلقه است که کودک باید حلقهها را بر اساس اندازهشان از بزرگ به کوچک روی هم قرار دهد. چنین وسیلهای به کودک شما کمک میکند که خیلی زود با منطق و اصول اولیه ریاضی آشنا شود، مفهوم بزرگ و کوچک را یاد بگیرد و در کنار آنها با رنگهای مختلف هم آشنایی پیدا کند. بازی با حلقهها برای کودکان 2 تا 3 سه ساله سرگرمی خوبی است.
4. تخته جادویی، اسباب بازی فکری همه فن حریف
یکی ازاسباب بازی های جالبی که میتواند کودکان را بهراحتی سرگرم کند، تخته جادویی است. کودکان کوچکتر میتوانند با قلم مخصوص هر چیزی را که دوست دارد روی آن نقاشی کند و بعد با کشیدن یک دکمه، همه محتویات روی تخته پاک میشود. علاوه بر این در مورد کودکان بالای 7 سال، اگر از کودک بخواهید که حروف یا کلماتی را روی تخته بنویسد، به تقویت هوش زبان شناختی او کمک میکنید. حتی میتوانید برای آموزش حروف الفبا، یادگیری واژگان جدید، تمرین دیکته و … از این وسیله بهرهمند شوید.
5. تقویت هوش کودک با عروسکهای نمایشی انگشتی
چند نمونه از این عروسکها را بخرید و بعد همراه با کودک نمایش عروسکی ترتیب دهید. بهتر است ضمن بازی داستانی را تعریف کنید و دفعه بعد به کودک فرصت بدهید تا این قصه را بازگو کند. هر بار با قصههای تازه، واژههای جدیدی را به کودک بیاموزید و از او بخواهید آنها را در بازی های بعدی آنها را تکرار کند. با این بازی مهارتهای گفتاری و همینطور هوش زبان شناختی او تقویت میشود. کودکان بالای 2 سال میتوانند با این اسباب بازی، بازی کنند.
دیدگاه خود را بنویسید