کودکان چپ دست، چه ویژگیهایی دارند؟
حتما شما هم پدر و مادرهایی را می شناسید که برای کشف چپ دست یا راست دست بودن کودکانشان کنجکاوی می کنند. به طور مثال پس از این که کودک کمی بزرگ شد و توانست چیزی را در دست بگیرد مدام حرکات او را دنبال می کنند؛ برای آن که بدانند بیشتر از کدام دستشان استفاده می کنند.
جالب است بدانید که انسان ها در زمان تولد، نه راست دست هستند و نه چپ دست؛ بلکه پس از مدتی عادت می کنند بیشتر از یک دستشان کار بکشند. بر اساس آمار به دست آمده کودکان تا 6 ماهگی از هر دو دستشان به یک اندازه استفاده می کنند. اما این تمایل کم کم به یک دست تغییر پیدا می کند. در این مقاله قصد داریم راجع به ویژگی های کودک دست چپ صحبت کنیم؛ پس اگر دوست دارید در این باره اطلاعات خود را بیشتر کنید با توی فورت همراه باشید.
زمان تشخیص چپ دست و راست دست شدن کودکان
تا به حال شده که از خود بپرسید که کی می توانم بفهمم که کودکم چپ دست است یا راست دست؟
برای دانستن این مسئله باید چند سالی منتظر بمانید تا نوزاد شما به شما نشان دهد که از کدام نیمه بدن خود بیشتر استفاده میکند .
در ابتدا نوزادان برای استفاده از دستها و پاهای خود از هر دو طرف به صورت یکسان استفاده می کنند کارهایی مثل گرفتن شیشه شیر و یا بازی کردن با یک موبایل با پاهایشان، معمولاً با هر دو دست یا هر دو پا انجام می شود.
وقتی که کودکان رشد میکنند معمولاً توانایی انجام مهارت های پیچیده تر در آنها کامل تر می شود مهارت هایی مثل غذا خوردن با قاشق و یا خط خطی کردن. در این شرایط متوجه می شوید که کودک شما به مرور از یک طرف بدن خود بیشتر استفاده می کنند.
در برخی از کودکان شاهد هستیم که به مرور در سن ۱۸ ماهگی علائم غلبه طرفی را در خود بروز می دهند و انجام فعالیت هایی همچون نقاشی کشیدن و غذا خوردن را با یک طرف بدن خود بیشتر انجام می دهند اما دانشمندان معتقدند که در این سن نمی توان به غلبه طرفی در کودکان اذعان کرد.
در واقع باید برای اینکه بتوانیم به صورت کامل مطمئن بشویم که غلبه طرفی در کودک ایجاد شده و یا نه تا سن ۵ الی ۶ سالگی صبر کنید در این سن می توان مطمئن شد که کودک راست دست است یا چپ دست.
ویژگی های کودک دست چپ
مغز انسان به دو نیم کره چپ و راست تقسیم می شود که هر یک از آن ها وظیفه ی کنترل قسمت خاصی از بدن را به عهده دارند. شاید با خود بگویید که بخش راست کنترل اندام های سمت راست بدن را به عهده دارد و بخش چپ نیز کنترل سمت چپ بدن را؛ در حالی که چنین نیست و کاملا بالعکس است. یعنی کسانی که چپ دست هستند؛ یعنی نیم کره راست مغز آن ها فعال تر است. هر یک از افراد چپ دست و راست دست ویژگی های خاص خود را دارند.
از جمله ویژگی های کودک دست چپ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1. این دسته از کودکان معمولا دارای اختلال شنوایی هستند.
2. بیش فعالی و برخی از اختلال های رفتاری در این کودکان به وضوح دیده می شود.
3. چپ دست ها به نسبت راست دست ها از خلاقیت و هنر بیشتری برخوردارند.
4. تفکر و ذهن آن ها جالب تر و پیچیده تر است.
5. از دیگر ویژگی های کودک دست چپ این است که دارای ایده های خلاقانه تری به نسبت گروه سنی خود هستند.
6. این دسته از کودکان در شنیدن صداهای ریز و ظریف استعداد خاصی دارند.
7. آن ها می توانند در هنرپیشه بودن بهترین باشند.
8. هنگام انتخاب کار، نقاط منفی را از سر نمی گذرانند. این در حالی است که راست دست ها بسیار روی نقاط منفی متمرکز می شوند.
9. اگر به تاریخ و قهرمان هایی که وجود داشته اند نگاه کنید؛ می بینید که بسیاری از آن ها چپ دست بوده اند.
10. تمرکز در بازی هایی مثل گلف، تنیس، شطرنج و… هم از ویژگی های کودک دست چپ به شمار می آید.
11. جالب است بدانید اشخاصی که به بازی بیس بال، بولینگ و… به صورت رقابتی در برابر یک راست دست می پردازند شانس بالاتری برای برد خواهند داشت.
آیا چپ دستی مربوط به فعالیت نیمکره مغز است؟
اویار حسینی با اشاره به اینکه از مهمترین نظریهها در رابطه به چپدستی و راستدستی مربوط به فعالیت نیمکره مغز است، گفت: اگر نیمکره چپ مغز قوی باشد افراد راستدست میشوند و برعکس، این در حالی است که چپدستها بسیار راحتتر از سایرین از دست راست خود استفاده میکنند علاوهبر این، چپدستها به سرعت قادر به تعویض و دگرگزینی هستند و در واکنش به موارد ترسناک بیشتر از راستدستها دچار ترس و وحشت میشوند.
وی با تاکید بر اینکه رابطه مغزی بین دو نیمکره در افراد چپدست ۱۱ درصد بزرگتر از راستدستها است، تشریح کرد: این نشانگر ارتباطات قوی و عمیق 2 نیمکره در پرورش اطلاعات است از اینرو، اگر کودک چپدستمان را به راستدست بودن عادت دهیم باید در وهله نخست به یک روانشناس مراجعه و با چند آزمایش ساده مشخص کنیم آیا فرزندمان چپ دست است یا خیر؟ اگر کودکی صرفاً وسایل را با دست چپ برمیدارد نمیتواند علت محکمی بر چپدست بودن باشد.
والدین برای ایجاد تغییر در کودکان از اجبار خودداری کنند
طرز برخورد والدین با کودک چپدست باید دوستانه باشد، کودکان بر اثر تمرین و ممارست خیلی زود دست از عادت میکشند و مثل چوب تری هستند که به سادگی میتوان آنها را کج و راست کرد، اما اگر این تمرینها و تغییر عادتها همراه با جبر باشد، کودک را به مقاومت وا میدارد و زمینه را برای موضعگیری او فراهم میکند.
نحوه ی رفتار صحیح با کودک چپ دست چگونه است؟
در خصوص خلاقیت او را آزاد بگذارید
بهتر است که برای تغییر استفاده از دست، او را مجبور نکنید
از آینه استفاده کنید
آن ها را تشویق کنید تا در ورزش های مختلف شرکت کنند
دیدگاه خود را بنویسید