همه ما بازی و تفریح و تعامل با کودکان خودمان را دوست داریم. موارد خیلی ساده هم کودکان این سنینی را سرگرم می کند، چیزهایی مانند بلوک، توپ، لگو و … . اما اگر جزء والدینی هستید که دوست دارید با کودکتان بازی کنید، متوجه هستید که بازیهای تعاملی که بشود با این سنین کودکان بازی کرد، سخت یافت می شوند. در زیر به چند نمونه از آنها اشاره شده است:

ساختن برج

ساختن برج یک فعالیت عالی برای رشد مهارتهای کودک و ارتقاء توانایی درک و حل مسائل شناختی در کودک است. شما می توانید بلوک، مقوا و یا هر چیز نرم دیگر را در اختیار کودکتان قرار دهید. هنگامی که ارتفاع این برج افزایش می یابد، کودک شما می خواهد آن را فرو بریزد!

نوزاد خود را به همراه تمام بلوک ها روی زمین بگذارید. در ابتدا، شما احتمالاً خودتان باید خط مشی کار را به او بدهید و ساختن برج را خودتان انجام دهید. به او نشان دهید که چگونه بلوکها را یک به یک روی هم می گذارید. همانطور که ارتفاع بزرگتر می شود، او را تشویق کنید که خودش این کار را انجام دهد. هنگامی که برج سه بلوک یا بیشتر شد، به آن ضربه بزنید و بگویید: “ریخت!” و بگذارید این فعالیت را تا زمانی که از بازی خسته می شود، تکرار کند.

 

بازی با  وسایل آشپزخانه

تنها چیزی که برای این بازی ارزان کودکانه مورد نیاز است، چیزهایی است که از قبل در آشپزخانه موجود دارید. جعبه‌های خالی کورن فلکس، ظرف‌های پلاستیکی ماست، و کاسه‌های نشکن، مصالح ساختمانی عالی برای برج‌های بی ثبات کودکان هستند.

 اندازه و شکل هر وسیله‌ای که روی هم می‌گذارید را توصیف کنید. وقتی آسمان خراش دست ساز شما تمام شد به همراه کودکتان می‌توانید آن را زمین بزنید.


بازی‌های آبی

با این بازی حمامی، زمان حمام را به یک اکتشاف آبی تبدیل کنید. به کودک خود چند فنجان با اندازه‌های مختلف، یک قوری چای کوچک پلاستیکی یا ظرف آب، و یک مُشت قاشق اندازه گیری پلاستیکی بدهید. به او اجازه دهید آب را از ظرفی به ظرف دیگر بریزد به این شکل او می‌تواند تماشا کند که چه اتفاقی می افتد. اجازه دهید آب را در دستانش بگیرد.  یک اسفنج خیس به او بدهید تا بتواند چکه کردن آب روی اشیاء دیگر را تماشا کند. به کودک نشان دهید برای اینکه حتی آب بیشتری از اسفنج چکه کند چطور آن را فشار دهد.

بازی گردشی

کودکتان را روی زمین و مقابل خود بنشانید، و یک ماشین اسباب بازی را به سمت او حرکت دهید. کودک را تشویق کنید که ماشین را به سمت شما بازگرداند. به این فعالیت ادامه دهید. این بازی رفت و برگشتی مفهوم به نوبت کار کردن را به کودک می‌آموزد که بعداً در گفت و گو و مکالمه به کار می‌آید و زمینه ساز به اشتراک گذاری می‌شود.

نوزاد 0 تا 3 ماهه
شما در هر سنی می‌توانید با فرزندتان بازی کنید؛ حتی اگر تازه متولد شده باشد. بهترین بازی‌ها برای نوزاد، بازی‌های جسمی و حرکتی هستند که هم برای او لذت‌بخش است و به رشد احساسی و عاطفی‌اش کمک می‌کند، هم برای تقویت ماهیچه‌ها و بهبود حرکاتش مفید است.


- هنگامی که پوشک نوزاد را عوض می‌کنید، جاهای مختلف بدن او را با انگشت کمی فشار دهید و صدایی از خودتان دربیاورید؛ مثلا بگویید: «بینگ». این کار شما توجه نوزاد را به بدنش و لمس شما جلب می‌‌کند؛ حتی ممکن است کودک شروع کند به حرکت دادن گردن خود و نگاهش را به سمتی که شما بدن او را لمس کرده‌اید ببرد.

نوزاد 3 تا 6 ماهه
نوزاد در این سن شروع به شناخت جزئی‌تر آدم‌ها و محیط اطراف خود می‌کند. پس بازی‌هایی برای او مفید خواهد بود که به این شناخت کمک کند.
- کودک را رو به روی صورت خود نگه دارید با او حرف بزنید و ماجراهای جذاب روز را برایش تعریف کنید! اجازه بدهید حس شنوایی او تقویت شود و توجه و تمرکز او را بسنجید.

- اسباب‌بازی‌هایی که صدا دارند، وسایل مناسبی برای بازی در این سن هستند؛ خصوصا آن‌هایی که با ضربه زدن یا لمس به صدا در می‌آیند. با این اسباب‌بازی‌ها کودک یاد می‌گیرد با حرکت کردن می‌تواند تغییراتی در محیط ایجاد کند.

نوزاد 7 تا 9 ماهه
کودک در این سن معمولا آغاز به نشستن می‌کند، بنابراین شما می‌توانید بازی‌هایی با او انجام دهید که به او برای این کار کمک کند.
- نوزاد در این سن نیاز به لمس کردن دارد، شما می‌توانید با یک نایلون زیپ‌دار، چند چشم عروسک یا دکمه‌ رنگی و ژل موی سر برای بازی فرزندتان وسیله‌ای جذاب درست کنید و او را سرگرم کنید. اگر فرزندتان دندان دارد و ممکن است کیسه را گاز بگیرد، بهتر است به جای ژل موی سر، از ژله‌ خوراکی استفاده کنید.

- تعدادی کتاب و اسباب‌بازی را داخل یک جعبه قرار دهید و آن را با کاغذ رنگی بسته‌بندی کنید. بعد با دست زدن و شعر خواندن، فرزندتان را تشویق کنید بسته را باز کند و وسایل داخل جعبه را برایش نام ببرید.