اسباب بازی ها نقش مهمی در انتخاب آینده شغلی کودکان دارند.بنابراین والدین با انتخاب صحیح آنها میتوانند بهرشد استعداد کودکان و آینده شغلی آنها کمککنند. کودکان در طول بازی و در دوران کودکی خود با مشاغل مختلف و محیط اطراف خود آشنا شده و به آنها علاقهمند می شوند.
کودکان از طریق بازی و اسباب بازی ها با دنیای اطراف خود آشنا می شوند.
آنها در طول بازی و در دوران کودکی خود با مشاغل مختلف آشنا شده و به آنها علاقهمند می شوند و همچنین مهارتهای لازم برای زندگی آینده ی خود را در اثنای بازی کسب می کنند. هر چند که برخی از روانشناسان معتقدند که علایق و تمایلات کودکان تحت تاثیر محیط پیرامون آنها پرورش می یابد.
کودکان بیشتر ساعات شبانه روز را با اسباب بازی های خود سپری می کنند. بنابراین بازی و انواع اسباب بازی بهترین فرصت هستند که به وسیله ی آنها، کودکان را با مشاغل مختلف آشنا کنیم. با این وجود والدین هرگز نباید فرزندان خود را برای انتخاب یک شغل خاص تحت فشار قرار دهند بلکه باید با ظرافت آنها را راهنمایی کنند، از علایق کودکان مطلع شوند و اسباب بازی های کافی در اختیار آنها قرار دهند. سپس با کمک اسباب بازی ها مشاغلی را که هم با آینده و هم با عرف اجتماع سازگار هستند به آنها معرفی کنند.
به همین جهت ما در مجموعه « توی فورت » قصد داریم به نقش اسباب بازی ها در آینده شغلی کودکان بپردازیم.
ایجاد رابطهای دوطرفه میان اسباب بازی و شغل آینده کودک
نحوه بازی با اسباب بازیها در دوران کودکی میتواند حقایق زیادی در مورد شغل آینده کودک بیان کند. بچهها هنگام بازی کردن از قوهی تخیل خود استفاده میکنند. آنها با نمایش خواستههای خود رفتاری را از خود نشان میدهند که میتواند با مشاغل خاصی مطابقت داشته باشد. قاعدتا همیشه بازی با لگوها یا مداد رنگی به حرفه معماری و نقاشی منجر نمیشود. در دوران کودکی معنای بازی با آنها در وهلهی نخست این است که کودک از استفاده و یا بازی با این نوع اسباب بازیها لذت میبرد.
در واقع اسباب بازیها می توانند دریچهای برای آینده آنها باشند. علاقهی کودک به بازی با عروسک و اسباب بازیها متفاوت ممکن است نشانههایی به والدین بدهد که فرزند آنها در آینده چه شغلی خواهند داشت. اما نکتهی مهم اینجاست که نباید به طور جدی گمان کنند که حتما فرزندشان در آینده به همان کار مشغول خواهد شد. پیشنهاد ما این است که پدر و مادر با درک این موضوع، بینش بچهها را در مورد علایق خود درک کرده و ارتباطی موثر میان اسباب بازی و حرفهی آنها در آینده برقرار کنند.
رشد ذهنی و تقویت قدرت تخلیل کودک با اسباب بازی
برخی از اسباب بازیها باعث ایجاد تخیل میشوند و به شکوفایی خلاقیت کودک کمک میکنند. مداد رنگی، خمیر بازی، هنرهای دستی، اسباب بازیهای ساختنی و … ایدههای اصلی و تازهای را در ذهن بچهها را به وجود میآورند. کودکانی که به این بازیها علاقهمندند، غالباً به زیبایی بصری و جزئیات توجه خاصی دارند. هنوز هم اسباب بازیهایی مانند پازل، لگو و بازی های حل مسئله، تفکر خلاق را بهبود میبخشند.
این اسباب بازیها در مواجهه با یک چالش، به بچهها یاد میدهند که در یافتن راه حلهای نوآورانه از تخیل خود استفاده کنند. استفاده از نوآوری در بازی، به کودکان احساس موفقیت بیشتری میبخشد. در آینده، هنگامی که آنها باید در مورد انتخاب شغل خود تصمیم بگیرند، خلاقیت یک عامل تعیین کننده برایشان خواهد بود.
پرورش حس همدلی در کودک برای انتخاب شغل آینده
نقش اسباب بازیها در شغل آینده کودکان تنها به مواردی چون تجربهی بازی و یا رشد ذهنی محدود نمیشود. بازی با اسباب بازیها باید کودکان را با احساسات مختلف آشنا کند. شاید جالب به نظر برسد که بدانید کودکانی که با عروسکها و حیوانات بازی میکنند، حس همدلی بالایی دارند. آنها با ارتباط برقرار کردن با این مدل اسباب بازیها، حس دلسوزی خود را بالا میبرند. این اتفاق باعث میشود، یک نوع درگیری عاطفی را تجربه کنند و به اطرافیان خود انتقال دهند.
لذت بردن از نقشی که به عنوان مراقب بازی میکنند، به این معنی است که آنها احتمالاً پزشک، دامپزشک و یا معلم میشوند. حتی اگر آنها در نهایت چنین شغلی انتخاب نکنند، حس همدلی و انساندوستی را در خود خواهند داشت. با این کار آنها به همکارانی مهربان، رئیسان دلسوز و در کل افراد بهتری در دنیا تبدیل میشوند.
یادگیری و آموزش مهارتها از طریق بازیهای آنلاین
بازیهای آنلاین راهی ایدهآل برای آشنایی کودکان با موضوعات مختلف است. با علاقه مند شدن به بازیهای آنلاین مانند بازی با کلمات، سودوکو، پازل و شطرنج، مهارتهای شناختی مختلفی مانند هماهنگی چشم و دست، تقویت حافظه کوتاه مدت و بلند مدت، تشخیص الگو، افزایش یادیگری لغات و مهارتهای زبانی و توسعه تفکر منطقی و انتزاعی را آموزش میبینند. کودکانی که با دنیای آنلاین آشنایی پیدا میکنند میتوانند در آینده مهندسان موفقی در زمینهی کامپیوتر، برنامه نویسی باشند و یا مشاغل مربوط به تجارت الکترونیک را دنبال کنند.
اغلب بازی های دخترانه به گونه ای طراحی شده که دختران را از ریاضی بیزار می کند و بسیاری از اسباب بازی های مخصوص پسران هم تهاجمی و مخرب هستند و می توانند پرخاشگری را در این گروه تقویت کنند.
در گذشته اغلب مشاغل مهندسی، علوم و تحقیقات در اختیار مردان قرار داشت ولی امروزه زنان و مردان در همه عرصه ها مشغول به فعالیت هستند. دیگر تفاوتی بین جنسیت و حرفه در سراسر دنیا وجود ندارد. از این رو ضروری است تا در تهیه اسباب بازی برای کودکان فراتر از جنسیت عمل کنیم.
نقش اسباب بازی در آینده شغلی کودک
اهمیت بازی برای کودکان بر هیچکس پوشیده نیست. اثرات مثبت بازی های دوران کودکی می تواند تا سال های سال همراه با فرد باشد. پدر و مادرهای جوان بایستی با دور اندیشی در انتخاب و خرید اسباب بازی کمی محتاط تر عمل کنند.
اسباب بازی های فکری بدون در نظر گرفتن جنسیت، تنها ذهن و هوش کودک را پیشرفت می دهند. این درحالی است که هیچ پیش فرض ذهنی جنسیتی برای بازی های فکری وجود ندارد. تنوع در رنگ، طرح و نحوه بازی در اسباب بازی های فکری بسیار گسترده است که این امر انتخاب را ساده تر می کند. برخی از بهترین اسباب بازی های فکری ، سازه ها، جاگذاری ها، چیدنی ها و لگوها هستند که برای طیف وسیعی از گروه های سنی کودک، نوجوان و حتی بزرگترها هم چالش برانگیز هستند
میزان تاثیرگذاری اسباب بازی بر آینده کاری کودکان
هر کسی خاطره ای از اسباب بازی محبوبش دارد. ممکن است این خاطره ساختن ستون با لگو باشد یا درست کردن قطار، یک عروسک یا یک سرویس وسایل چای خوری.
لزوما بازی با آن وسایل به این معنا نیست که بچه ها ساختمان ساز، راننده قطار، خانه دار یا صاحب کافه شده باشند، اما وزیر آموزش انگلیس الیزابت تراس اخیرا هشدار داده که اسباب بازی کودکان می تواند روی انتخاب شغل آنها در آینده تاثیر بگذارد. او می گوید اسباب بازی هایی که با توجه به جنسیت بچه ها ساخته می شوند به طور ویژه خطر این که دختران را از علوم و ریاضیات روی گردان کند افزایش می دهد. او از پدر و مادرها خواسته برای دخترانشان لگو بخرند تا آنها را به مهندسی ترغیب کنند.
زنان در دهه های گذشته در انگلیس در عرصه های کاری قدم های بلندی برداشته اند، اما همچنان فاصله زیادی بین حرفه هایی که زنان و مردان انجام می دهند از لحاظ جنسیتی وجود دارد. بنا به آمار بیش از 80 درصد علوم و تحقیقات، مهندسی، تکنولوژی توسط مردان اداره می شود.
در مقایسه، 82 درصد کار در بخش های درمانی، تفریحی و سرویس های خدماتی و 78 درصد کارهای اداری و منشی گری در انگلیس را زنان انجام می دهند.
منتقدان می گویند بازاریابی برای عروسک ها باعث ایجاد کلیشه هایی شده است. عروسک ها، سرویس های آشپزی، شاهزاده خانم های صورتی برای دختران و شخصیت های فعال و ماجراجوی مردانه، ابزار کار ساخت و ساز و ماشین های آبی مسابقه برای پسرها.
نتایج تحقیقات بر بچه های کوچک نشان می دهد که کودکان هم مستعد علاقمند شدن به نوع خاصی از وسایل بازی هستند. بنابر این آیا اسباب بازی هایی که کودکان با آن بازی می کنند در انتخاب شغل آینده تاثیر می گذارد؟
بکی فرانسیس، استاد آموزش در دانشگاه روهمپتون عقیده دارد که اسباب بازی ها این تاثیرگذاری را دارند. همچنین اشاره کرد: انواع اسباب بازی های مختلف پیام های متفاوتی در مورد این که انجام چه کارهایی برای دختران و پسران مناسب است به آنها می دهد و اسباب بازی ها محتوای آموزشی متفاوتی دارند. هر دوی این مشخصه ها مهم هستند و بر تحصیل و انتخاب شغل کودکان در آینده تاثیر خواهند داشت.
فرانسیس در یک تحقیق به پسران اسباب بازی هایی داد با ترکیبی از فعالیت، ساخت و ساز و ماشین آلات و به دختران عروسک و ابزارهایی داد که آنها را تشویق به آرایشگری می کرد. پیامی که به نظر می رسید پسران از تقسیم این اسباب بازی ها گرفتند این بود که آنها باید چیزهایی بسازند و مشکلات را حل کنند و پیامی که دختران گرفتند این بود که باید مراقب بقیه باشند و مسئولیت تغذیه و پرورش را به عهده بگیرند.
ولی در ادامه گفت: اسباب بازی پسرها بیشتر آموزنده است و دارای اجزایی است که اطلاع و آموزش بیشتری به پسرها می دهد، با دستورات تکنیکی و اجزایی که باید در هم جا بیافتند. در حالی که اسباب بازی های دختران بیشتر خلاقیت و قوه تخیل آنها را پرورش می دهد.
اسباب بازی ها دریچه ای برای شناخت مشاغل
اسباب بازی ها با درگیر کردن توانایی جسمی و ذهنی کودکان علاوه بر سرگرم کردن آنها تاثیر زیادی بر رشد جسمی و ذهنی کودکان می گذارند. به همین جهت بهتر است اسباب بازی ها را به گونه ای انتخاب کنید که دریچه ای برای شناخت بیشتر آنها از مشاغل آینده و نقش های مختلف در جامعه باشد.
این امر در حالی باید انجام شود که بعد سرگرمی و هیجان بازی تحت تاثیر قرار نگیرد تا کودکان دچار دلزدگی از بازی نشوند. به همین دلیل بسیار مهم است که والدین رفتار کودک خود را مشاهده کرده و اسباب بازی هایی را خریداری کنند که علاوه بر آموزش از احساسات آنها پشتیبانی می کند.
نکات کلیدی درباره نقش اسباب بازی ها در انتخاب شغل
- اسباب بازی ها بهترین وسیله برای علاقهمند کردن کودکان به مشاغل مختلف است.
- با استفاده از اسباب بازی های جذاب و همبازی شدن با کودکان می توانید کودکان را ترغیب کنید که به برخی مشاغل تمایل بیشتری داشته باشند.
- عدم تفکیک اسباب بازی ها به دخترانه و پسرانه به کودکان کمک می کند تا رشد ذهنی و خلاقیت بیشتر و بهتری را به هنگام بازی داشته باشند. همچنین این امر به کودکان کمک می کند تا به دلیل جنسیت خود دچار محدودیت نشوند و استعداد خود را بهتر و سریعتر یافته و رشد دهند.
- اسباب بازی های هنری و متنوع بچه ها را به خلاقیت در مشاغل انتخابی آینده ی آنها سوق می دهد. اغلب کودکانی که به انجام بازی های هنری و ساختنی مثل: خمیر بازی و اسلایم، سازه ها و غیره علاقهمند هستند در بزرگسالی به مشاغل صنعتگری موفقیت بیشتری دارند. همچنین از استعداد خاصی برای انجام مشاغل هنری برخوردار هستند.
- گاهی برخی از اسباب بازی ها موجب می شود که ولع زیاد کودک نسبت به اجرای یک نقش و یا یک شغل ارضا شود. والدین می توانند همزمان با این امر با انتخاب سایر اسباب بازی ها توجه کودکان خود را به سمت یک شغل مناسب تر
دیدگاه خود را بنویسید