کودکان با انرژی و هیجانی که دارند می‌توانند ساعت‌ها بازی کنند و به ‌ندرت پیش می‌آید که خسته شوند. بنابراین اگر روزی کودک شما احساس خستگی کرد، ممکن است دلیل آن کم خوابی، بیش فعالی یا حتی فرار از تکالیف باشد. اگر کودک شما در همه حال از خستگی شکایت دارد، این موضوع نشانه‌ای از پدیده خستگی شدید است. برای آشنایی با علل،‌ علائم و درمان خستگی شدید کودک با کودکت همراه باشید.

خستگی شدید کودک چیست؟

خستگی شدید کودک به شرایطی گفته می‌شود که در آن بچه دائماً خسته است و حتی فاقد انرژی برای انجام کارهای روزمره است. اگر فرزند شما حتی پس از استراحت کافی همچنان احساس خواب‌آلودگی دارد، این موضوع نشانه خستگی شدید در بچه است.

معمولاً علت خستگی مفرط یک بیماری زمینه‌ای است. پس از تعیین علت خستگی شدید در کودک خود، بهتر است در زمان مناسب برای درمان به پزشک مراجعه کنید

علت ضعف و خستگی در کودک

دلایل مختلفی وجود دارد که موجب ضعف و خستگی در کودک می‌شود که از جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کم خونی
  • کم تحرکی
  • تغذیه نامناسب
  • کم کاری تیروئید
  • کمبود خواب
  • افسردگی

همین‌طور که ملاحظه می‌کنید ضعف و خستگی در کودک علل مختلفی دارد، به همین دلیل یافتن علت اصلی آن کار دشواری است. در ادامه به شرح هر یک از این موارد پرداخته‌ایم:

کم خونی

به کمبود گلبول‌های قرمز خون که وظیفه انتقال اکسیژن در سراسر بدن را بر عهده دارند، کم خونی گفته می‌شود. کمبود ذخایر کافی آهن در خون منجر به کم خونی می‌شود. بنابراین اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی کودک سرشار از آهن باشد. به این منظور می‌توانید جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم‌مرغ، سبزی‌های دارای برگ سبز تیره (مانند جعفری و اسفناج)، حبوبات و غلات صبحانه غنی شده با آهن را در برنامه غذایی کودک قرار دهید. پودر شیر غنی شده آپتاکید نیز حاوی آهن است و می‌تواند بخشی از آهن مورد نیاز بدن کودک را تأمین کند.

کم تحرکی

کم تحرکی باعث ایجاد ضعف و خستگی در کودک می‌شود. امروزه کودکان بیشتر وقت خود را در خانه می‌گذرانند و با بازی‌های کامپیوتری سرگرم می‌شوند. کمبود حرکت فیزیکی منجر به چاقی مفرط نیز می‌شود که ضعف و خستگی بیشتری را در پی دارد.

تغذیه نامناسب

تغذیه نامناسب و کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی کودک باعث ضعف و خستگی می‌شود. برای رشد فیزیکی مناسب باید رژیم غذایی کودک حاوی پروتئین، کلسیم، آهن، ویتامین‌های گروه B، ویتامین D، روی و غیره باشد. پودر شیر غنی شده آپتاکید حاوی آهن، کلسیم، امگا ۳، ویتامین D و پره بیوتیک است. بنابراین برای تامین بخش اعظمی از این مواد مغذی که جذب آن‌ها از طریق مصرف غذا و خوراکی‌های روزانه بسیار پایین است می‌توان از پودر شیر غنی شده آپتاکید در رژیم غذایی کودک استفاده کرد.

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید یکی دیگر از اختلالاتی است که می‌تواند منجر به ضعف و خستگی در کودک شود. با یک آزمایش خون ساده می‌توان کم کاری تیروئید را تشخیص داد.

کمبود خواب

معمولاً کودکان در بیشتر ساعات روز، مشغول فعالیت و بازی کردن هستند و در اغلب موارد هم شب‌ها خیلی دیر می‌خوابند. نداشتن استراحت کافی در طی روز و فعالیت زیاد کودک منجر به کمبود خواب می‌شود که خود باعث ایجاد ضعف و خستگی در کودک خواهد شد.

افسردگی

یکی دیگر از دلایل خستگی در کودکان افسردگی است. اگر فرزندتان همیشه ناراحت است و از بودن در کنار دوستان، خانواده و انجام کارهای جدید و پرهیجان لذت نمی‌برد، بهتر است به مشاور مراجعه کنید.

لتارژی در کودکان: علت،علائم و درمان

به احساس خستگی مداوم در کودکان، کاهش سطح انرژی، دشواری در بیدار ماندن در مدرسه و زمان انجام تکالیف درسی لتارژی گفته می‌شود. چنین کودکانی بی‌حال‌اند و به سختی می‌توانند مدتی طولانی بیدار بمانند. یافتن دلیل اصلی لتارژی کودکان بسیار مهم است، چرا که ممکن است لتارژی علامت ابتلا به بیماری‌های جدی باشد. چاقی، مننژیت، تب و ... باعث بروز لتارژی در کودکان می‌شود. اگر برای درمان لتارژی اقدام نشود، ممکن است در آینده بیماری‌های وخیم‌تری مانند اختلال‌های مغزی بروز یابد. اگر تصور می‌کنید فرزندتان مبتلا به لتارژی است، برای معاینه کامل به متخصص اطفال مراجعه کنید.

علائم

تشخیص دادن کودک مبتلا به لتارژی کار آسانی است. این کودکان خسته و خواب آلود به نظر می‌رسند. علامت شاخص لتارژی نیز همین بی‌حالی و خواب‌آلودگی است.

دیگر علل شایع لتارژی عبارت است از:

  • بی‌تفاوت بودن کودک به محیط اطراف
  • بازی نکردن کودک با دوستان یا اسباب بازی‌ها
  • توانایی کودک برای درک مسائل بسیار آهسته است. ممکن است کودک در درک یک سوال ساده نیز به مشکل بربخورد.
  • انرژی نداشتن باعث خستگی سریع کودک می‌شود. کودک هیچ نیرویی ندارد.
  • کودک بسیار دیر به فعالیت‌های بدنی یا ذهنی واکنش نشان می‌دهد.
  • کودک از یبوست رنج می‌برد، یعنی این که روده‌ها نیز در اثر لتارژی کند و غیرفعال می‌شود.
  • کودک نمی‌تواند مدتی طولانی در خانه یا حتی مدرسه بیدار بماند.

درمان

  • ابتدا بایدعلت اصلی لتارژی کودک مشخص شود. داروهای بسیاری را می‌توان برای لتارژی اطفال تجویز کرد، اما پس از تشخیص علت اصلی مشکل و قبل از شروع درمان باید با پزشک مشورت کرد.
  • اگر علت لتارژی ابتلا به بیماری باشد، پزشک اقدام به درمان بیماری می‌کند و کودک پس از چند روز به اندازه قبل فعال و پرانرژی می‌شود.
  • چنانچه کم‌ خونی علت لتارژی باشد، پزشک مکمل آهن را برای جبران کم‌خونی تجویز می‌کند. در این شرایط باید غذاهای سرشار از آهن و ویتامین ث به کودک داده شود. سبزیجات سبز برگ، گوشت بدون چربی، ماهی و اسفناج منابع غنی آهن هستند. ویتامین ث نیز در میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد. ویتامین ث جذب آهن را از روده افزایش می‌دهد.
  • کودک دچار سوء تغذیه باید پروتئین بیشتری را از رژیم غذایی دریافت کند. پزشک مکمل‌های پروتئین تجویز می‌کند. همچنین کودک باید پروتیئن را از غذاهایی مانند برشتوک صبحانه، تخم مرغ، گوشت و حبوبات نیز دریافت کند.
  • غذاهای مقوی به فرزندتان بدهید و از مصرف بیش از اندازه فست فود خودداری کنید.
  • کودک باید قبل از رفتن به مدرسه و شب قبل از خوابیدن شیر بنوشد.
  • کودک را وادار کنید که شب‌ها زود بخوابد تا کمبود خواب نداشته باشد.
  • لتارژی گاهی نتیجه زیاد بودن تکالیف مدرسه است. در چنین شرایطی محیطی آرام‌تر را برای انجام تکالیف ایجاد کنید و به فرزندتان کمک کنید.