حل پازل برای کودک در تربیت کودک نقش موثری دارد و باعث مزایایی مانند رشد مهارتهای او خواهد شد. با کمی تحقیق متوجه خواهیم شد که حل پازل برای کودک فوایدی موجب تقویت نوشتن و عزتنفس کودک خواهد شد. حتما یک پازل برای کودکتان تهیه کنید تا نتایج شگفتانگیز آن را از نزدیک ببینید. بیایید با هم نگاهی به مزایای حل پازل برای کودک و بهترین راه آموزش آن بیندازیم.
حل پازل برای کودک چه فوایدی دارد؟
۱ـ افزایش عزتنفس
مشکل است بگوییم کودکان دقیقا از چه سنی میتوانند پازلها را کامل کنند. تکمیل سادهترین پازلها نیاز به کسب مهارتهای استدلالی دارد. با این وجود اگر کودکان از سنین پایین شروع به بازی با پازلها کند، به تدریج یاد میگیرد که روشها و مهارتهایش را برای حل آن توسعه دهد. با هر موفقیت، آنها احساس خوشایندی خواهند داشت و عزت نفس آنها افزایش پیدا میکند. بنابراین بهتر است از زمانی که مهارتهای حرکتی کودکتان کمی قویتر میشود، بازی کردن با پازلها را یاد بگیرد.
۲ـ بهبود یکپارچگی حسی
مثلا بازی کردن با پازل برای کودک ۲۱ ماهه موجب هماهنگی عملکرد دست و چشم او میشود. با تمرین، حرکات دست و مچ او ثابت میشود و موجب تقویت استدلال فضایی او خواهد شد. پازلهای مخصوص کودکان نوپا، برجستگیهایی دارند. کودکان این برجستگیها را با انگشت شست و سبابه خود میگیرند و همین موضوع باعث تقویت مهارت در دست گرفتن اشیا میشود و او را برای نوشتن آماده میکند.
۳ـ بهبود حافظه
قبل از معرفی یک پازل پیچیده و سخت، ابتدا یک پازل ساده و راحت به کودک معرفی کنید. بچهها معمولا علاقه به تکمیل یک نوع پازل به طور مکرر دارند و همیشه همان نوع پازل را میخواهند. کل فرآیند بازی با پازل از پیدا کردن قطعه مناسب تا به یادآوردن جای مناسب آن و سپس قرار دادن آن در جای مناسب خود، باعث تقویت حافظه خواهد شد.
اهمیت بازی پازل برای کودکان
اهمیت بازی پازل به خاطر تاثیری است که بر ابعاد مختلف هوش و توانایی های ذهنی کودک و همچنین سایر گروه های سنی دارد.
پازل ها از تصویرهای دو یا چهار قطعه ای برای کودکان نوپا دارد تا عکس های پیچیده تری که بیست و چهار یا سی و شش قطعه را در بر می گیرد. البته بازی پازل محدوده سنی ندارد و برای نوجوانان، جوانان و بزرگسالان پازل های هزار، دو هزار، پنج هزار و بیشتر نیز در بازار وجود دارد. همچنین پازلهای سه بعدی و پازل های پیچیده تر.
پازل، یک بازی هیجان انگیز برای کودکان است. آنها در دوره نوپایی از بازی با پازل ها و مکعب های پازلی لذت می برند. ویژگی اصلی پازل ها این است که کودک در ذهنش توانایی تکمیل تصاویر را پیدا می کند.
در خرید پازل ها باید به سن و سطح درک و فهم کودک و تناسب پازل با آن توجه داشت.
پازل نباید آن قدر سخت باشد که کودک از حل آن ناتوان شود و احساس شکست و نومیدی کند.
به تعبیری، پازل باید کودک را به مبارز طلبی و تفکر و تأمل وا دارد تا کودک از توانایی های ذهنی و روانی خویش برای حل مسئله استفاده کند. ولی این مبارزه طلبی و زورآزمایی فکری و روانی نباید خیلی ادامه یابد، وگرنه کودک احساس شکست و حقارت می کند و اعتماد به نفس او کاهش می یابد.
باید مراقبت نمود تا شکست های کودک در بازی با انواع اسباب بازی ها از سه یا چهار بار بیشتر نشود، زیرا برای رشد شخصیت و سلامت روانی کودک زیان آور است.
همچنبن پازل نباید آن قدر ساده و آسان باشد که کودک علاقه اش را از دست بدهد و احساس خستگی کند، بلکه باید کودک را به مبارزه بطلبد و کودک پس از مقداری تلاش و کوشش فکری، بتواند بر آن پیروز شود تا برایش جذاب و شیرین باشد.
درجه سختی و آسانی پازل به اندازه پازل یا موضوع آن بستگی دارد که ریز یا درشت و تعداد آن کم و یا زیاد باشد.
معمولا پازل کودکان از ۳ تا ۳۶ قطعه طراحی می شود.
هر اندازه موضوع پازل پیچیده تر باشد، و تصاویر بکار رفته در آن ریزتر و متراکم تر باشد، پازل سخت تر است.
اهمیت بازی پازل در این است که برای تهیه پازل، متناسب با سن کودک از پازل های ساده تر شروع کنیم و گام به گام او را با پازل های سخت تر و پیچیده تر آشنا کنیم.
در این صورت از نتایج و بازخورد مثبتی در بازی بهره مند شده و انگیزه اش برای بازی بیشتر شود.
اهداف، فواید و اهمیت بازی پازل برای کودکان
- تشخیص تفاوت در فرم، رنگ، اندازه و شکل به عنوان ابزار پایه هوش در دوره نوپایی
- تقویت هوش کلامی و افزایش دامنه واژگان جدید هنگام آشنایی با تصاویر جدید.
- تقویت حافظه دیداری.
- فهم رابطه بین جزء و کل و اینکه اجزاء شکل اصلی را می سازند.
- تقویت هوش فضایی، هندسی و تجسمی، با تجسم طرح اصلی و دنبال کردن خطوط و رنگها.
- افزایش قدرت هماهنگی بین چشم و دست که در سنین پایین بسیار اهمیت دارد.
- تقویت مهارتهای حرکتی دست به خصوص در پازل های مکعبی
- پرورش ذوق هنری کودک با درک تصاویر و رنگها
- افزایش قدرت توجه و تمرکز به عنوان یکی از مهارت های پایه برای آموزش و پرورش کودک
- افزایش اعتماد به نفس و احساس رضایت خاطر پس از حل پازل.
- درک مفهوم نظم و ترتیب و ضرورت توجه به آن.
- تقویت مهارت حل مسئله.
- آموزش صبر و پایداری در حل مسئله.
- تقویت هوش منطقی و استدلالی که پایه آموزش ریاضی نیز محسوب می شود.
- درک مفاهیم سطح، حجم و ارتفاع در بازی با پازل های مکعبی.
تاثیر بازی کردن با پازل بر رشد و مهارت کودک
احتمالا شنیده اید که پازل برای مغز و رشد شناختی کودک مفید است و حتما تا به حال کسی به فرزندتان یک پازل هدیه داده است. اما چرا پازل تا این حد برای رشد ذهنی کودک مفید شناخته می شود؟ پازل مهارت های مختلف کودک را تقویت می کند:
- هماهنگی چشم و دست
- مهارت های حرکتی ظریف
- حل مساله
- تشخیص شکل ها
- حافظه
- صبر
دیدگاه خود را بنویسید