شناخت میزان هوش فرزندمان کلیدی برای توسعه بیشتر آن است. والدین می‌توانند با مشاهده این نشانه‌‌ها در فرزندشان سطح هوش او را قضاوت کنند.

اگر فرزندتان جزو باهوش‌ترین‌هاست، درهمان سال‌های اولیه زندگی‌اش متوجه نشانه‌هایی در او خواهید شد.

۱. مهارتهای گفتاری

کودکان معمولا از ۱۲ ماهگی گفتن اولین کلمات را شروع می‌کنند، اما اگر فرزندتان ساخت جمله را قبل از ۱۴ ماهگی شروع کرد، معلوم می‌شود که بسیار باهوش است.

۲. توانایی احساسی

کودکانی که بسیار باهوش هستند به لحاظ احساسی هم آگاهی زیادی دارند به این معنا که احساسات مثبت و منفی را خوب حس می‌کنند. به ارتباط کودک‌تان با آدم‌ها و حیوانات خانگی دقت کنید.

۳. هوشیاری

کودک در زمان بیداری مدام به پیرامون خود و آدم‌ها نگاه می‌کند. کودک باهوش معمولا با آدم‌ها تماس چشمی دارد و انگار که با آنها حرف می‌زند. چنین کودکی به صداها و رفتارها واکنش نشان می‌دهد.

۴. پیشرفت سریع

آیا کودک‌تان زودتر از زمان معمولا مهارت‌ها را یاد می‌گیرد؟ آیا گرفتن چیزها را در دستش، نشستن یا مهارت‌های دیگر را زودتر از سن نرمال یاد گرفته‌است؟ در این صورت کودک بسیار باهوشی در خانه دارید!

۵. ترجیح تنهایی

کودکان باهوش، در تنهایی خودشان هم خوشحالند. آنها با نقاشی، پازل یا اسباب‌بازی‌ خودشان را سرگرم می‌کنند. در واقع آنها توانایی سرگرم کردن خودشان را دارند.

۶. کله‌شقی

شاید این ویژگی خوشایند نباشد اما یک کودک کله‌شق می‌کوشد با شما مذاکره کند تا به آنچه می‌خواهد دست پیدا کند؛ این نشانه‌ای از هوش بالای اوست.

۷. تمرکز بالا

کودکان معمولا دامنه توجه کوتاهی دارند و خیلی زود حواس‌شان پرت می‌شود. آنها معمولا ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی یک کار خاص تمرکز می‌کنند. اما کودکی که هوش زیادی دارد می‌تواند مدت زمانی بیشتری را روی یک کار تمرکز کند.

۸. کنجکاوی

اگر کودک‌تان همیشه سعی می‌کند چیزهایی را در پیرامونش کشف کند و مدام سوال می‌پرسد، به احتمال زیاد هوش او فراتر از حد نرمال است.

۹. حلال مشکلات

کودک باهوش به آسانی تسلیم نمی‌شود. او برای مشکلاتی که پیش می‌آید راه‌حل پیدا می‌کند حتی اگر آن راه‌حل غیرعادی باشد. دستش به جعبه شیرینی نمی‌رسد؟ ببینید از چه راهی برای حل این مشکل استفاده می‌کند!

۱۰. شنیدن زبان‌های مختلف

اگر شما و همسرتان چند زبانه هستید سعی کنید با فرزندتان هم به زبان‌های مختلف حرف بزنید. به این ترتیب فرایند پیشرفت مغز کودک‌تان سریع‌تر خواهد بود آن هم بدون این‌که زحمت زیادی بکشید.

ده غذای برتر برای افزایش هوش کودکان

اگر از کودکان خود کارایی بهتری در مدرسه انتظار دارید،نگاهی به رژیم غذایی او بیندازید.این غذاها علاوه بر رشد مغز به کارایی بهتر مغز و یاداوری و تمرکز نیز کمک میکنند.

در واقع بهتر است که بدانید مغز یک عضو بسیار گرسنه است! این عضو با ورود غذا به بدن مواد مغذی مورد نیاز خود را جذب میکند.در طی رشد بدن،ما به مواد مغذی بسیار گوناگون نیاز داریم اما این ده غذای بهتر، کمک به سزایی به کودک شما میکند.

1- ماهی سالمون

2 - مرغ
3 - کره ی بادام زمینی
4 - غلات کامل
5- جودوسر و آرد جو دوسر

6 - توت ها

7 - حبوبات

8 - سبزیجات

9- شیر و ماست

10 - گوشت

9 روش برای باهوش تر کردن کودک

براساس تحقیقات علمی‌ انجام شده، با به کار‌بردن روش‌ها و برنامه‌ریزی‌های خاصی در زندگی روزمره و در فضای آموزشی کودکان، می‌توان قدرت تفکر و هوش آنها را پرورش داد. شما هم می‌توانید از این ۹ روش برای باهوش‌تر کردن فرزندتان استفاده کنید.

بازی برای هوش
شطرنج، جدول، پازل و دیگر بازی‌های فکری، همگی برای مغز کودک همچون ورزش هستند. بازی‌هایی مانند سودوکو (جدول اعداد) علاوه بر اینکه می‌توانند سرگرمی ‌لذت‌بخشی برای کودک شما باشند، تقویت‌کننده توانایی تفکر استراتژیک، حل مشکلات و تصمیم‌گیری در وضعیت‌های پیچیده هستند.

در جست‌وجوی دانش باش
محققین معتقدند که والدینی که کودکان خود را به ارائه نظرات و ایده‌های جدید تشویق کرده و کنجکاوی آنها را مورد توجه و احترام قرار می‌دهند، درس بزرگی به آنها داده‌اند؛ اینکه «جست‌وجوی دانش اهمیت زیادی دارد». از کودکان‌تان در زمینه سرگرمی‌ها و علایقشان سؤالاتی بپرسید و از کنجکاوی آنها حمایت کنید، نکات و موارد جدید مربوط به سرگرمی‌هایشان را به آنها یاد دهید و برای تشویق کنجکاوی‌هایشان، آنها را به گردش‌های آموزشی ببرید. گردش در موزه‌های تاریخی و طبیعی، رصدخانه و پارک‌های حیوانات از این جمله‌اند.

ورزش، ورزش، ورزش!
مطالعات نشان داده ارتباط مستقیمی‌ بین فعالیت‌های ورزشی کودکان دبستانی و موفقیت تحصیلی آنها وجود دارد.  شرکت کردن کودکان در فعالیت‌های ورزشی، افزایش میزان اعتماد به نفس، مهارت در کارهای گروهی و توانایی‌های مدیریتی و رهبری را به دنبال دارد.

الفبای موسیقی، الفبای هوش!
شاید شنیدن سر و صدای ناهنجار کودکتان در حالی که مشغول تمرین نوازندگی و آموختن موسیقی است اصلا لذت‌بخش نباشد اما باید بدانید که این سرگرمی‌لذت‌بخش کودکان، یکی از مواردی است که نیمکره راست مغز آنها را پرورش می‌دهد.

شیر مادر، عصاره هوش
شیر مادر اولین غذای مغز کودک است. تحقیقات انجام‌شده نشان می‌دهد که شیر مادر از ۲ جهت برای کودک مفید است؛ یکی اینکه از خطر احتمالی ابتلای کودک به بیماری جلوگیری می‌کند و دیگر اینکه به تنهایی یک غذای کامل برای نوزاد است.

کامپیوتر در خدمت هوش
شاید تعجب کنید چون بازی‌های کامپیوتری شهرت بدی پیدا کرده‌اند و بسیار مورد انتقاد قرار می‌گیرند. بله، درست است که بسیاری از آنها وحشیانه، بی‌فایده و غیرفکری هستند اما ما در مورد انواعی از بازی‌های کامپیوتری صحبت می‌کنیم که مهارت‌های فکری و استراتژیک و قدرت تصمیم‌گیری و خلاقیت کودک را پرورش داده و کارگروهی را به او آموزش می‌دهند.

صبحانه یادت نره!
 خوردن صبحانه باعث تقویت حافظه، تمرکز و قدرت یادگیری می‌شود. کودکانی که صبحانه نمی‌خورند، معمولا زودتر خسته شده و کم‌طاقت‌تر و زودرنج‌تر هستند. این دسته از کودکان نسبت به آنهایی که روز خود را با خوردن صبحانه شروع می‌کنند، از سرعت عمل کمتری برخوردارند. با وجود کمبود وقت و برنامه‌های روزانه شلوغ امروزی شاید، کمتر کسی فرصت پیدا کند که هر روز بنشیند و صبحانه مفصلی نوش جان کند. اما کودک خود را حتی فقط با خوردن یک لیوان شیر هم شده، صبحانه‌خورده، روانه مهد کودک یا مدرسه کنید تا تمرکز بیشتری داشته باشد.

خوب بخور تا باهوش بشی
 قند، چربی‌های اشباع و دیگر خوراکی‌های بی‌فایده را از برنامه غذایی کودکان حذف کنید و به جای آن، مواد مغذی و مفیدی که به رشد ذهنی آنها کمک می‌کند، جایگزین کنید. سال‌های اولیه دوران کودکی ـ به‌ویژه ۲ سال اول ـ بسیار اهمیت دارد و لازم است تمامی‌ مواد لازم را در رژیم غذایی کودک قرار دهید.

دوستی که هوش هدیه می‌دهد
کتاب یکی از روش‌های مفید قدیمی ‌است که امتحان‌اش را پس داده اما بعضی مواقع در مقابل روش‌های تکنولوژیک امروزی برای تقویت هوش، دست‌کم گرفته می‌شود؛ در حالی که کتاب قابل دسترس‌ترین، کم‌هزینه‌ترین و در عین حال موفقیت‌آمیزترین روش برای آموزش و رشد ذهنی کودکان در تمامی ‌سنین است. برای کودکان‌تان از سنین پایین‌تر کتاب خواندن را شروع کنید.