یکی از اولین مهارت‌هایی که کودک شما کسب می‌کند، تنها غذا خوردن است. با وجود اینکه چیز های زیادی وجود دارند که فرزندتان در این مرحله از زندگی قادر به کنترل کردنشان نیست، اما قطعا می تواند آنچه را می‌خورد کنترل کند.

بنابراین نظر او در رابطه با غذایی که خواهد و یا نخواهد خورد عجیب نیست. این احتمال وجود دارد که برای هفته‌ها تنها یک یا دو غذای مورد علاقه‌اش استقبال کند، در حالی که پس از آن نظرش عوض شده و چیزی کاملا متفاوت می‌خواهد.

مشکلات غذا دادن به کودک
بعضی از کودکان بدغذایی میکنند اما در خیلی از موارد مشکل واقعی به پدر و مادری برمیگردد که انتظار دارند کودکان خود را با الگوی تغذیه ای که مناسب او نیست تطبیق دهند. اگر با مشکلات غذا خوردن کودک با نرمش و انعطاف بیشتری برخورد کنید این مشکلات به تدریج از بین میروند.
البته در برخی موارد ممکن است یک مشکل واقعی و جدی وجود داشته باشد

– مانند عدم تحمل مواد غذایی خاص یا آلرژی و در این موارد شما باید حتما با پزشکتان مشورت کنید.هرگز سعی نکنید خودتان به تنهایی یک حساسیت غذایی را تشخیص دهید و آن غذا را از برنامه ی غذایی کودک حذف کنید.

نکاتی برای حل مشکلات غذا خوردن کودک

- غذاهای سالم و متنوعی در اختیار او بگذارید و اجازه دهید خودش غذایش را بخورد. او از این طریق می‌تواند استقلال را تجربه کند.

- هنگام صرف غذا، او را تهدید نکنید و با او چانه نزنید، برای مثال نگویید «اگر یک قاشق دیگر بخوری، یک بیسکویت به تو می‌دهم» یا «اگر غذایت را نخوری شب برایت قصه نمی‌خوانم».

شما با گفتن این چنین جملاتی غذا خوردن را برای او تبدیل به یک صحنه مبارزه کرده‌اید. اگر می‌خواهید کودک سالمی داشته باشید، هنگام غذا خوردن فضایی مثبت ایجاد کرده و از شیرینی‌جات به عنوان جایزه استفاده نکنید.

زوری غذا دادن به کودک به چه معناست ؟

تامین غذا و غذا دادن به کودک کاری است که همه والدین می خواهند انجام دهند اما گاهی اوقات برای این کار به زور متوسل می شوند. مواردی که در ادامه ذکر شده است نشان از زوری غذا دادن به کودک می باشد:

  • تصمیم گیری درباره میزان غذا، زمان و آنچه که کودک باید بخورد
  • زیاد غذا دادن به کودک حتی اگر آن را دوست نداشته باشد
  • مقایسه کودک با بچه های دیگر
  • باج دادن به او برای خوردن غذا یا پیشنهاد یک غذای ناسالم
  • نادیده گرفتن در خواست کودک برای کم غذا خوردن یا موکول کردن آن به زمانی دیگر

بد غذایی
غذانخوردن یک نشانه ی اولیه برای سالم نبودن یا بیمار بودن کودک است بنابراین در چنین مواقعی باید به دقت او را زیرنظر بگیرید.اگر رنگ پریده بی حال و ناراحت به نظر میرسد دمای بدنش را اندازه بگیرید و اگر نگران هستید با پزشکتان مشورت کنید.
گاهی اوقات ممکن است کودک شما قبل از وعده ی غذایی مقدار زیادی شیر یا غذای میان وعده خورده باشد و به همین دلیل اشتهای همیشگی اش را نداشته باشد. اگر غذاهای میان وعده مغذی باشند جای نگرانی نیست. اگر هم بدون هیچ دلیلی غذا نمیخورد خودتان را ناراحت نکنید کودکان همیشه به اندازه ی نیازشان غذا میخورند و اگر هم بخواهید با اصرار به او غذا بدهید زمان صرف غذا به مبارزه ای تبدیل خواهد شد که بازنده ی آن همیشه شما خواهید بود.

برای مقابله با بدغذایی کودک چه کارهایی نکنیم؟

1. اجبار: واقعا لازم است کودک را بغل کنید و در حالی که او جیغ می‌کشد و دست و پا می‌زند، بینی‌اش را بگیرید و قاشق پر از غذا را توی دهانش فرو کنید؟

2. تهدید: «اگر غذات رو نخوری، دیگه دوستت ندارم» تا به حال چند بار این جمله را تکرار کرده‌اید؟ آیا گفتن آن جز ایجاد احساس ناامنی و ترس در بچه‌ها تاثیر دیگری داشته است؟

3. پاداش: «اگه غذات رو بخوری، برات بستنی می‌خرم»؛ این‌جوری، هم باج داده‌اید و هم فرزندتان یاد می‌گیرد که چه‌طور می‌تواند به خواسته‌هایش برسد.»

4. انحراف فکر: کل خانواده را برای چند قاشق غذا دادن به کودک جمع می‌کنید، یکی باید برایش دست بزند، آن یکی شعر بخواند، یکی باید کانال‌های تلویزیونی را بالا و پایین کند تا یک برنامه خوب و باب میل کوچولوی شما پیدا کند، شاید کمی غذا بخورد؟ فکر می‌کنید این روش تا چند سالگی جواب می‌دهد؟

5.التماس:«جان من بخور. بخور تا خاله ببینه چه پسر گلی هستی. ببین، ببین، این لقمه آخره. دیگه نیست. تموم شد. به خاطر بابایی این لقمه رو هم بخور.» این هم یک روش نامناسب دیگر برای مقابله با بدغذایی کودک است که او را در موضع قدرت قرار می‌دهد تا شما را کنترل کند.

چرا والدین به اجبار به فرزندان خود غذا می دهند ؟

هر آنچه که تربیت صحیح فرزندان را تضمین کند بر عهده والدین است و تامین غذا و تغذیه نیز یکی از آن هاست. در ادامه دلایل این که چرا والدین گاهی اوقات به زور متوسل می شوند آورده شده است:

تمام کردن آنچه در ظرف است

بیشتر ما این تصور را داریم که آنچه در بشقاب است باید خورده شود اما در مورد بچه ها این گونه نیست زیرا آن ها فقط مقدار غذایی را می خورند که متناسب با گنجایش معده شان است.

اجبار موقع شناساندن غذاهای جامد

این یک اشتباه رایج تغذیه ای است که والدین هنگام شروع تغذیه با کودکان برای اولین بار مرتکب می شوند. هدف این نیست که کودک را مجبور کنید تا غذایی بخورد بلکه باید اجازه دهید او طعم غذای جدید را امتحان کند و در صورتی که آن را دوست داشت به طور کامل بخورد.

نگرانی این که کودک به اندازه کافی غذا نخورد

کودکان خردسال غالبا غذا می خورند اما معمولا مقدار غذایشان کم است. والدین فکر می کنند که ممکن است کودک شان غذای کافی نخورد یا از مواد مغذی کامل بهره مند نشود، بنابراین او را مجبور به تغذیه بیش از حد می کنند.

غذا گذاشتن در دهان کودکان بزرگ تر

بعضی از والدین تمایل دارند که خودشان به کودک غذا بدهند، حتی زمانی که آن ها به اندازه کافی رشد کرده باشند و خودشان هم می توانند این کار را بکنند و همین باعث پرخوری کودک خواهد شد.

مقایسه با کودکان دیگر

والدین معمولا کودک خود را با دوست یا حتی فامیل هم سال او مقایسه می کنند و اگر آن ها غذای بیشتری بخورند، ممکن است احساس کنند که به خوبی فرزند شان تغذیه نمی کند بنابراین راهکار تغذیه اجباری را انتخاب می کنند.