علل بدرفتاری کودکان

کودکان در مراحل رشد، فرایندهای شناختی، عاطفی و رفتاری سنین خود را دارند که با بزرگتر شدنشان مسائل و دیدگاه ها را بهتر درک می‌کنند و توانایی آنها گسترش می‌یابد. به‌عنوان مثال در سنین 1/5 – ۲ سالگی کلمه نه را زیاد می‌شنوید که نشان‌دهنده شکوفایی اراده آنهاست. که به دنبال خواسته‌های خود هستند. عدم شناخت والدین از فرایند رشد سنین مختلف موجب برداشتهای غلط از رفتار کودک می‌شود.

 مسائل و مشکلات کودکان دامنه وسیعی را در بر می‌گیرد. بسته به موقعیت و بافت خانوادگی و نوع تعاملاتی که با او دارید متفاوت است. در بسیاری مواردمشکلات و بدرفتاری کودکان از مسائل شایع آنهاست. البته بعضی اوقات به‌دلیل اختلالات رفتاری است که باید بررسی دقیقی در مورد آنها انجام شود.

بررسی علت مشکلات رفتاری کودکان ( بد رفتاری کودک ) چیست؟

بچه ها وقتی شیطنت می‌کنند بامزه به نظر می‌رسند. بدخلقی کودک، رفتار پرخاشگری کودکان و جیغ زدن‌های یک‌باره را نمی‌توان رفتار غیر طبیعی کودک دانست. اما اگر چنین رفتارهایی روزانه رخ دهد، آنگاه جای نگرانی است.

در ادامه به بررسی نشانه‌هایی می‌پردازیم که نشان می‌دهد رفتار کودک شما غیر طبیعی است.

  • این‌گونه به نظر می‌رسد که فرزندتان در کنترل هیجانات خود دچار مشکل است. دائماً دچار طغیان عاطفی شده و مسائل جزئی و بی‌اهمیت او را کلافه می‌کند.
  • این‌که یک دختر یا پسر هشت ساله تکانشی رفتار کند عادی نیست. این کودکان ممکن است رفتارهای مخربی همچون کتک زدن، پرتاب اشیاء و جیغ کشیدن از خود نشان دهند.
  • فرزند پرحرف شما در خود فرو می‌رود و بدون هیچ دلیلی گستاخ و بی ادب به نظر می‌رسد.
  • پسر کوچک شما ممکن است بیش‌تر از قبل دروغ بگوید. دزدی یا برداشتن چیزهایی که به او تعلق ندارد برایش عادت می‌شود.
  • مشکلات رفتاری کودک عملکرد او را در مدرسه نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. برای مثال، ممکن است دعوا کند، دیر به کلاس برسد یا کلاس‌هایش را از دست بدهد.
  • کشمکش‌ها و اختلافاتی که دختر هفت ساله شما با هم سن و سالانش دارد به مشکلاتی منجر خواهد شد که زندگی اجتماعی کودک را تحت تأثیر قرار می‌دهد و این اصلاً عادی نیست.
  • کودک قادر به تمرکز بر روی یک موضوع نیست، بی قرار و نا آرام یا بیش‌ازحد تنبل یا سردرگم است.
  • کودک رفتارهای جنسی غیر عادی از خود نشان می‌دهد که مناسب سن او نیست.
  • کودک شما درباره قوانین وضع‌شده شروع به سؤال و جواب می‌کند، نسبت به نظم و انضباط واکنشی نشان نمی‌دهد و حتی ممکن است برای به چالش کشیدن والدین از قوانین و مقررات سرپیچی کند.
  • تفکر آسیب رساندن به خود یا خودزنی هرگز یک رفتار طبیعی برای کودکان نیست. بنابراین، اگر کودک ازلحاظ فیزیکی به خود آسیب بزند و یا گرایش به خودکشی داشته باشد باید نگران او باشید.

راه های مقابله
برای اینکه بتوانید رفتارهای زشت فرزندتان را به راحتی تغییر دهید و حذف کنید می توانید از تکنیک های زیر استفاده کنید.
1- پاداش دادن
2- توجه کردن به کارهای مثبت و مطلوب
3- نادیده گرفتن و توجه نکردن به رفتارهای زشت و نامطلوب
4- محروم سازی
5- دستور دادن

نحوه برخورد با  رفتار بد کودکان

  • اگر فرزندتان حاضرجواب است اما از شما نیز حرف شنوی دارد، حاضرجوابی او را نادیده بگیرید. نادیده گرفتن این نوع رفتار تا زمانی که تهدید آمیز و یا مخرب نباشد ایرادی ندارد.
  • اگر کودک علیرغم حاضرجوابی از دستورات شما پیروی می‌کند، در مقابل انجام خواسته‌تان از او قدردانی کنید. حتی اگر خودش هم تمایلی به قدردانی نداشته باشد. بعداً می‌توانید توضیح دهید که عصبانی شدبه‌خودی‌خود ایرادی ندارد اما اینکه با بی احترامی صحبت کند کار درستی نیست.
  • اما چنانچه رفتار کودک برای دیگران یا خود او تهدید آمیز باشد، در این صورت باید مراقب آنچه می‌گوید باشید و آن را به‌دقت کنترل کنید.
  • عجولانه واکنش نشان ندهید. اجازه دهید فرزندتان آرام شود و سپس حرف‌هایی که بر زبان آورده است را بررسی کنید. به‌آرامی به او بگویید چه رفتاری درست و چه رفتاری نادرست است.
  • انتظارات خود از کودک را مشخص کنید اما می‌توانید برای خوشحال کردن کودکان گاهی کمی انعطاف‌پذیر باشید.

شما از راه های زیر می توانید به کودکان یاری نمائید:
- سخن آنان را گوش داده و راه گفتگو را همواره باز نگهدارید.
- احساسات انان را درک کنید.
- همیشه بر مقررات و حدود خود پابرجا باشید.
- توجه داشته باشید که انتظارات شما واقع بینانه باشد.
- وقت و توجه خود را برای آنان صرف کنید.
- آنان را تشویق کنید تا مسائل خودشان را خود حل کنند.
- از رفتار پسندیده آنان تمجید کنید.