دروغ پردازی در بین کودکان خیلی شایع است به نحوی که در این سنین هنوز بچه ها یاد نگرفته اند این رویه که برگزیده اند کار اشتباهی است و از طرفی به خاطر ساده و بی آلایش بودن، این کودکان فکر می کنند مردم یا خوب هستند یا بد و این غیرممکن است که یک فرد خوب کار بد انجام دهد.

بچه ها تقریبا روش خاص و شناخته شده ای برای دروغ پردازی دارند و خیلی تمایل به داستان سرایی دارند که حقیقت ندارد و از روی تصورات آنها نشات می گیرد. در این مواقع بهترین کار این است که والدین در بین داستان سرایی کودک، کمک کنند تا حقایق به درستی بیان شود.

دروغگویی کودکان و روش های کنترل آن

پدر و مادر باید الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشند:
هنگامی که پدر و مادر به یک دیگر دروغ می گویند، در واقع به کودک می آموزند که تو نیز می توانی این کار را انجام دهی. شنیدن دروغ های افراد بزرگسال به هنگام صحبت با تلفن نیز همین اثر را روی کودک دارد. به یاد داشته باشید که کودکان در چند سال نخست پس از تولد، تمایل شدیدی به الگوبرداری از پدر و مادر و سایر اعضای خانواده خود دارند.

پدرها و مادرها باید این نکته را در نظر داشته باشند که برخی از کودکان به خاطر مجازاتی که ممکن است بر اثر راستگویی و صداقت بر آن‌ها اعمال شود و ترس از این چنین مجازاتی، وادار به دروغگویی شوند. در چنین شرایطی والدین باید روی رفتار خود توجه بیشتری داشته باشند و برای چند لحظه خودشان را جای فرزندشان قرار دهند که اگر موضوعی را راست بگویند به ضررشان تمام می‌شود و یا خیر.

پدر و مادر باید الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشند:
هنگامی که پدر و مادر به یک دیگر دروغ می گویند، در واقع به کودک می آموزند که تو نیز می توانی این کار را انجام دهی. شنیدن دروغ های افراد بزرگسال به هنگام صحبت با تلفن نیز همین اثر را روی کودک دارد. به یاد داشته باشید که کودکان در چند سال نخست پس از تولد، تمایل شدیدی به الگوبرداری از پدر و مادر و سایر اعضای خانواده خود دارند.

ممکن است علت دروغگویی فرزندتان، رفتار خشن و عصبی شما به هنگام بروز اتفاقاتی مانند شکستن شییشه مربا و نظیر آن باشد. در چنین مواقعی به جای تنبیه و دعوا کردن او، می توانید بگویید: «خیلی حیف شد که مثلاً آن شیشه مربا شکست.

مقابله با دروغگویی کودکان، باید منجر به معذرت خواهی او شود:

این نکته که مقابله با دروغگویی کودکان باید منجر به معذرت خواهی شود، شاید در نگاه اول خیلی سخت گیرانه باشد، اما شما باید نوع برخورد خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که مجازات شما منجر به اصلاح رفتار فرزندتان شود. اگر فرزندتان پس از دروغ گفتن معذرت خواهی کرد  و از کار خود پشیمان شد، این امر نشانه آن است که فرزندتان در مسیر درستی قرار گرفته است، فقط زمان نیاز دارد تا کاملا اصلاح شود

تشویق کردن روشی موثر برای ترک عادت‌های بد کودکان:

از یاد نبرید که کودکان شاید با معنای واقعی دروغ آشنایی نداشته باشند و این کار به نوعی برایشان به عادت تبدیل شده باشد. همان طور که می‌دانید ترک عادت برای همه به ویژه کودکان کاری سخت و دشوار خواهد بود. از این رو با دادن هدیه به کودکان آن‌ها را تشویق کنید تا از این عادت زشت فاصله بگیرند.

پیدا کردن علت یا علل:

 دروغگویی مانند هر رفتار دیگری علل و انگیزه هایی دارد. برای مثال، دروغ های متعدد و پی در پی نشان دهنده اضطراب در کودک است.

بنابراین، ابتدا باید علل اضطراب در کودک را شناخت و با بر طرف کردن آن ها، دروغگویی را در کودک از بین ببرد. توجه به علت مهم ترین کاری است که والدین باید انجام دهند.

علل پیدایش دروغگویی در کودکان:
١ . دروغ یک نوع انحراف از سلامت روحی و روانی است. بدین‌ترتیب وقتی والدین به صورت منطقی به نیازهای کودک خود پاسخ ندهند، کودک دروغگو می‌شود.

٢.  ضعف شخصیت و مورد تحقیر واقع شدن کودک به وسیله والدین خود و اطرافیانش منجر به دروغگو شدن او می‌شود.

٣.  وقتی از سوی والدین و اطرافیان به کودک توجه جدی نشود برای جلب توجه دیگران و والدین دروغ می‌گوید.

٤.  داشتن والدین یا اطرافیان دروغگو، بدین‌ترتیب کودک از بزرگترها تقلید می‌کند.

٥.  والدین و اطرافیان‌شان از آن ها انتظارات بیش از حد دارند، لذا کودک به خاطر ترس از انتقاد دروغ می‌گوید.

اگر کودکتان دروغ می گوید چه کار باید بکنید

علت ریشه‌ای دروغ را بیابید
آیا کودک شما به عنوان بخشی از بازی رویایی خود دروغ می‌گوید یا سعی می‌کند به خاطر ترس از تنبیه حواس شما را پرت کند؟ اگر کودک تنها از قدرت تخیل خود استفاده کرده است به او کمک کنید تفاوت میان واقعیت و افسانه را متوجه شود، بدون اینکه به خلاقیت او آسیب برسانید. در مورد دوم، اگر او ادعا می‌کند یک دوست خیالی چیزی را شکسته است که او اجازه نداشته به آن دست بزند در ابتدا به او یادآوری کنید که اگر بگوید واقعاً چه اتفاقی افتاده است مشکلی برایش پیش نخواهد آمد. سپس توضیح دهید شما می‌فهمید برای او ساده‌تر است اشتباه خود را بر گردن فرد دیگری بیندازد اما گفتن حقیقت همیشه کمک می‌کند اوضاع بهتر شود.  

  نگذارید کودک فکر کند نمی‌تواند به شما بگوید
اگر کودک نگران عصبانی شدن شما باشد ممکن است به هر قیمتی سعی کند حقیقت را نگوید. مهم این است به او کمک کنید احساس امنیت و حمایت از جانب شما داشته باشد، در نتیجه می‌تواند با احساس علاقه و محبت با شما صحبت کند.

 به جای تنبیه او را با عواقب کار آشنا کنید
چه فرقی دارد؟ تنبیه از خشم می‌آید درحالی‌که عواقب کار روی درست کردن رفتار اشتباه تمرکز دارد. برای مثال اگر کودک شما در مورد انجام کارهای کوچکی از خانه که به او سپرده بودید به شما دروغ می‌گوید به  او اهمیت انجام کارهایش را توضیح دهید. با او کمک کنید کار را انجام دهید تا متوجه اشتباهش شود، مثلاً کارهایی مانند مرتب کردن لباس‌ها در سن مناسب

به او دروغ گو نگویید
برچسب زدن به کودک تنها می‌تواند به او آسیب برساند، این اسامی می‌توانند تأثیری دائمی بر دیدگاه کودک نسبت به خودش داشته باشند. اگر به او دروغگو بگویید باور می‌کند این‌گونه است و مطابق باور خود رفتار می‌کند.

 در مورد انتظارات خود شفاف باشید
به کودک خود بگویید دروغ‌گویی چیزی است که نمی‌خواهید در خانه‌ی شما دیده شود. بگذارید بداند گفتن حقیقت به اندازه‌ی تمام کارهای خوب دیگری  که از او انتظار دارید اهمیت دارد، مانند رفتار و گفتار مؤدبانه با شما.


در مورد تأثیر دروغ روی روابط صحبت کنید
توضیح دهید دروغ‌گویی می‌تواند به روابط بین دو فردی که یکدیگر را دوست دارند آسیب وارد نماید. از او بخواهید تصور کند شما در مورد چیزی به او دروغ بگویید. آیا بار دیگر به شما اعتماد خواهد کرد؟

5 علت دروغ گفتن کودکان

کودکان دروغ‌گو متولد نمی‌شوند و دروغ‌گویی آن‌ها برای آسیب رساندن یا فریب دادن دیگران نیست. اغلب دروغ‌گویی کودکان به دلایل زیر است:

جلب‌توجه اطرافیان

احساس کمبود نسبت به دوستان و اطرافیان

ترس

رفتار اشتباه والدین

 انتظار و توقع بیش‌ازحد از کودکان