تئوری هوش های چندگانه برای اولین بار توسط هوارد گاردنر در کتاب قانون ذهن در سال ۱۹۸۳ ارائه شد جایی که او تعریف تازه ای از هوش و گستردگی آن ارائه کرد و انواع مختلفی از توانایی های ذهنی را ارائه کرد. او برای تعریف هوش هشت معیار را در نظر گرفت و به کمک آن ها توانست هوش افراد را مورد سنجش قرار دهد. او در تعاریف خود چنین بیان کرد که این امکان وجود دارد که هر فردی از چنین مشخصاتی برخوردار باشد اما عوامل مختلفی همچون تجربه و ژنتیک می تواند در نوع استفاده از آن ها تاثیرگذار باشد.

کودکان بازی را بسیار دوست دارند و استفاده از اسباب بازی های مختلف می تواند به شما کمک کند تا توانایی های فرزند خود را پرورش دهید. آموزش در قالب بازی به خوبی قابل انجام است و کودک نیز از آن ها استقبال می کند.

معرفی هوش هشت گانه

هاوارد گاردنر هفت حوزه اصلی را برای چارچوب مغز و توانایی های افراد در نظر گرفت و از آن ها به عنوان هوش نام برد. تحقیقات او در دانشگاه هاروارد در پاسخ به آلفر بینه در فرانسه در سال ۱۹۰۰ انجام گرفت. کار بینه در نهایت یک تست هوش جدید را ایجاد کرد و امروزه همه افراد با ضریب هوشی یا IQ آشنایی دارند. در ادامه نیز آزمون استعداد های تحصیلی یا SAT ایجاد شد که در بسیاری از دبیرستان ها و دانشگاه ها مورد قبول است و دانشجویان در آن ها شرکت می کنند. این دو تست هوش های کلامی و ریاضی را مورد سنجش قرار می دهند.

در صورتی که شخصی در این موارد خوب عمل کند از او به عنوان یک فرد باهوش یاد می شود و می تواند در دانشگاه های بهتری شروع به تحصیل کند اما جایگاه سایرین در این تست ها چیست؟ قطعا شما نیز این جمله را از بسیاری شنیده اید که اظهار می کنند خودشان یا فرزندشان مهارت کافی برای شرکت در آزمون ها را ندارند؟! شاید خود شما نیز بارها از آن استفاده کرده اید. تئوری هوش چندگانه اعلام می کند که علاوه بر این توانایی ها، توانایی های دیگری نیز وجود دارد.

راه های تقویت هوش کلامی زبانی در بچه ها با بازی

هوش کلامی- زبانی

منظور از این هوش توانایی به کار بردن زبان گفتاری و نوشتاری به صورتی مؤثر برای بیان (اندیشه، احساس و ...) خود است. کودکان دوزبانه ای که هوش کلامی-زبانی بالایی دارند به‌خوبی می‌توانند از کلمات، به هنگام نوشتن و حرف زدن، استفاده کنند. این دسته از بچه ها دوزبانه غالباً در نوشتن داستان، به خاطر سپردن اطلاعات و خواندن مهارت دارند.

 یکی از بخش های توانایی های بشر است که می تواند در آینده زندگی او بسیار تاثیر گذار باشد. زمانی که این هوش تحت تاثیر قرار می گیرد، بچه بسیار علاقمند است تا بتواند احساسات خود را به دیگران منتقل کند. مذاکره و معامله برای او جذابیت بسیار زیادی دارد و همواره تلاش می کند تا با دیگران ارتباط برقرار کند و از دیگران بیاموزد و با صحبت کردن با دیگران از تجربیات آن ها بهره ببرد.

پرورش و افزایش هوش زبانی در کودکان:

با وجود اینکه همه والدین برای شنیدن نخستین کلمات از زبان فرزندشان، لحظه شماری می کنند و حرف زدن کودکان یکی از شیرین ترین تجربه های فرزندپروری است، اما معمولاً از آنجایی که اغلب کودکان به شکل خستگی ناپذیری پرحرف آفریده شده اند، پس از مدتی والدینشان را از زیاد حرف زدن و پرچانگی خود به ستوه می آورند. تا جاییکه والدین مجبور می شوند بیشتر وقت ها آنها را به سکوت دعوت نمایند.

اما متاسفانه پرورش و افزایش هوش زبانی کودکان، در سکوت و یا در محیطی با فقر کلامی امکان پذیر نیست.

راه های تقویت هوش درون فردی در بچه ها با اسباب بازی

افرادی که هوش درون فردی قوی داشته باشند، تسلط بسیار زیادی بر خود خواهند داشت و شناخت بالایی از خودشان به دست می آورد. عزت نفس و اعتماد به نفس به شدت تحت تاثیر هوش درون فردی است. کودکانی که از هوش درون فردی بالایی برخوردارند، ترجیح می دهند تا مدت زیادی را در تنهایی سیر کنند و سر و صدای زیاد آن ها را آزار می دهد. بد نیست گاهی اجازه دهید کودک در گوشه ای تنها با خودش بازی کند و از سکوت حاکم بر خانه آرامش داشته باشد.

اسباب بازی ها و وسایلی که باید برای کودکان با هوش درون فردی تهیه کنید

  • بازی هایی که یک بازیکن می تواند انجام دهد. پازل ، تشخیص تفاوت ها و غیره
  • بازی های فکری، معماها و غیره
  • دفترچه یادداشت برای نوشتن افکار
  • آلبوم عکس، برای جمع آوری عکس
  • دوربین / دوربین فیلمبرداری، برای ثبت مشاهدات بصری آنها
  • معماهای ریاضی
  • گوشه ای آرام در خانه که کودکان می توانند در تفکر کنند

راه های تقویت هوش بدنی- حرکتی در کودکان با بازی

همان گونه که از نام آن مشخص است این بخش از هوش به حرکات فیزیکی مرتبط است. برای تقویت این هوش، بچه باید در موقعیت هایی قرار گیرد که تمامی اندام های حرکتی او مانند پاها، انگشتان، دست ها و غیره در تحرک باشند. بچه باید به کمک حرکات خود بتواند یک معنا را به دیگری منتقل کند یا اینکه بتواند برای آفریدن و حل مسئله از آن بهره گیرد. افرادی که مهارت بالایی در این زمینه دارند، در آینده می توانند در حرفه های مختلف هنری نیز فعالیت داشته باشند.

اسباب بازی هایی که به بچه اجازه می دهد تا فعالیت بدنی داشته باشد می تواند به خوبی در تقویت این بخش از هوش او نقش بسیار ویژه ای داشته باشد. یک توپ ساده، یک سبد بازی بسکتبال یا امثال آن ها می تواند به کودک کمک کند تا علاوه بر امکان تخلیه انرژی خود، هوش بدنی- حرکتی خود را نیز به چالش بکشد. پانتومیم و رقص نیز می تواند در تحریک این هوش در کودکان بسیار موثر باشد.

این هوش قابلیت استفاده از بدن برای بیان (اندیشه، احساسات و ...) است. کودکان دوزبانه ای که درجه بالایی از هوش جنبشی را دارا هستند، از زبان بدن برای تسلط به مسائل استفاده می‌کنند. کودکانی که هوش اندامی-جنبشی بالایی دارند در حرکت‌های بدنی، انجام عملیات و کنترل فیزیکی قوی هستند. این دسته از کودکان دوزبانه در هماهنگ‌سازی چشم و دست مهارت دارند و افراد چالاک و تردستی هستند.

مهارت‌های آن‌ها شامل این موارد می‌شود:
رقص، هماهنگی بدنی، ورزش، استفاده از زبان بدن، صنایع‌دستی، هنرپیشگی، تقلید حرکات، استفاده از دست‌هایشان برای ساختن یا خلق کردن، ابراز احساسات از طریق بدن

نقاط قوت: تحرک فیزیکی، کنترل حرکات

راه های تقویت هوش بین فردی با اسباب بازی

هوش بین فردی به افراد کمک می کند تا تفاوت های افراد مختلف از نظر روحی، انگیزه ها، اعتقادات، تصمیمات و رفتار ها را بشناسد. بچه شما در ابتدا باید متوجه شود که خندیدن نشانه شادی و گریه کردن نشانه ناراحت است. او باید آهنگ صدای والدین خود را درک کند تا متوجه شود چه هنگام آن ها خوشحال، عصبی، ناراحت، راضی و غیره هستند. هوش بین فردی نیاز به معاشرت دارد.

کودکانی که هوش بین فردی بالایی داشته باشند، تمایل زیادی به رهبری کردن یک گروه از خود نشان می دهند. آن ها تلاش می کنند تا در هنگام بازی کردن به دیگران توضیحاتی ارائه کنند که در حل مشکلات نیز بسیار موثر است. آن ها دوست دارند تا نقش یک حامی را بازی کنند یا بتوانند مشکلات را حل کرده و وضعیت را تغییر دهند.

سعی کنید از اسباب بازی هایی استفاده کنید که فرزند شما را به سمت بازی های گروهی سوق می دهد. سعی کنید همراه با اعضای خانواده بازی کنید تا کودک شما بتواند از بازی کردن با خانواده خود لذت ببرد و نکات مهمی را بیاموزد. اجازه ندهید فرزند شما همیشه برنده باشد. اجازه دهید بازی ها کاملا عادلانه برگزار شود. فرزند شما نیز باید همچون یک انسان بالغ معنای پیروزی واقعی و شکست را بپذیرد. درک معنای شکست از همان دوران کودکی می تواند یک برگ برنده برای آینده فرزند شما باشد.

هدف از بازی تقویت هوش بین فردی چیست؟

این بازی یک نمونه بزرگ تر از بازی پیک ابو ( دالی موشه ) یعنی همان بازی دوست داشتنی قدیمی است شما بی‌تردید در هرکتاب رشد کودکان پیش دبستانی دیده‌اید که این بازی روشی برای کودکان پیش دبستانی و دبستانی است تا این موضوع را فرا بگیرند که اشخاص و اشیاء حتی اگر در دیدرس نباشند کماکان وجود دارند . ممکن است کودکی وقتی مادرش برای کاری در اطراف از ماشین خارج می‌شود مضطرب گردد زیرا هنوز مفهوم ( پایداری شِیئ ) را کسب نکرده است.

راه های تقویت هوش منطقی- ریاضی در بچه ها با بازی

همان گونه که از نام آن مشخص است، هوش منطقی- ریاضی بیشتر بر ادراک روابط میان اشیا، علائم و نمادها تمرکز دارد. زمانی که فرزند شما می تواند روابط میان الگوها را شناسایی و درک کند، در نتیجه در این زمینه استعداد بهتری دارد.بچه هایی که در این زمینه توانایی بیشتری دارند، معمولا به شدت پرسشگر هستند و می خواهند روابط دقیقی میان پدیده ها پیدا کنند. دسته بندی کردن از جمله ویژگی های افرادی است که هوش منطقی- ریاضی قدرتمندی دارند.

مطمئنا فرزند شما نیز به نجوم علاقه زیادی نشان خواهد داد پس خرید یک تلسکوپ می تواند برای او جذابیت زیادی داشته باشد. از طرف دیگر آزمایش کردن نیز می تواند برای او بسیار جذاب باشد و از همین رو خرید یک میکروسکوپ نیز می تواند نظر فرزند شما را به شدت جلب کند.

مسئله حل کردن، تقسیم‌بندی و طبقه‌بندی اطلاعات، کار کردن با مفاهیم انتزاعی برای درک رابطه‌شان با یکدیگر، به کار بردن زنجیره طولانی از استدلال‌ها برای پیشرفت، انجام آزمایش‌های کنترل‌شده، سؤال و کنجکاوی در پدیده‌های طبیعی، انجام محاسبات پیچیده ریاضی، کار کردن با شکل‌های هندسی

نقاط قوت: تحلیل مسائل و عملیات ریاضی

راه های تقویت هوش موسیقیایی با اسباب بازی

هوش موسیقیایی به معنی توانایی درک و اجرای قطعات موسیقی یا حتی ریتم های مختلف است. افرادی که به صورت جدی در این زمینه استعداد داشته باشند، در آینده می توانند مشهورترین آهنگسازان جهان باشند. کودکی که هوش موسیقیایی بالایی داشته باشد از ابتدا به همه آهنگ هایی که به گوش او می رسد واکنش نشان می دهد. این آهنگ می تواند صدای مادر، پدر یا سایر اعضای خانواده باشد یا حتی صدای یک حیوان خانگی. هوش موسیقیایی تنها با ریتم و موسیقی تحریک می شود.

سوت زدن و ایجاد صدا برای همه کودکان بسیار جذاب است. زمانی که برای فرزند خود یکی از ادوات موسیقی را خریداری می کنید او می تواند نشان دهد که چقدر در این زمینه استعداد دارد.

مهارت‌های این افراد شامل موارد زیر می‌شود:

آواز خواندن، سوت زدن، نواختن آلات موسیقی، تشخیص الگوهای آهنگین، آهنگ‌سازی، به‌یادآوردن ملودی‌ها، درک ساختار و ریتم موسیقی

نقاط قوت: ریتم و موسیقی

ویژگی‌های کودکان دوزبانه با توانایی هوش موسیقیایی:

  • لذت بردن از آوازخوانی و نواختن سازهای موسیقی
  • تشخیص آسان الگوها و نت‌های موسیقی
  • توانایی به خاطر سپردن آهنگ‌ها و ملودی‌ها
  • درک عمیق از ساختار، ریتم و نت‌های موسیقی

راه های تقویت هوش فضایی با اسباب بازی

از بازی کردن فرزند خود با گِل نارحت نباشید چراکه این نشان دهنده هوش فضایی کودک شما است. هوش فضایی با نقاشی کردن و درک درست از ترکیب بندی ها، زاویه بندی ها و همچنین رنگ ها تقویت می شود.

اسباب بازی هایی مانند لگو یا ساختمان سازی نیز می تواند در تقویت این هوش بسیار موثر باشد. شما باید با کمک اسباب بازی به فرزند خود اجازه تحرک دهید یا امکان خلق یک شکل منسجم را برای او ایجاد کنید. خمیر بازی نیز یک وسیله مناسب برای تقویت هوش فضایی کودک شما خواهد بود. پازل ها و کتاب های مصور نیز نقش بسیار مهمی در این امر خواهد داشت.

مهارت‌های این کودکان  شامل موارد زیر است:

ساختن پازل، خواندن، نوشتن، درک نمودارها و شکل‌ها، حس جهت شناسی خوب، طراحی، نقاشی، ساختن استعاره‌ها و تمثیل‌های تصویری (احتمالاً از طریق هنرهای تجسمی)، دست‌کاری کردن تصاویر، ساختن، تعمیر کردن و طراحی وسایل عملی، تفسیر تصاویر دیداری.

نقاط قوت: قدرت تشخیص تصویری و فضایی

راه های تقویت هوش طبیعت گرا در بچه ها با بازی

هوش طبیعت گرا به دنبال ایجاد رابطه و درک تفاوت میان پدیده های طبیعی اعم از جانوران و گیاهان و به طور کلی هرآنچه در طبیعت دیده می شود است. هوش طبیعت گرا علاقه به کوه، ابر، خاک، دریا، رود و … را در فرد افزایش می دهد. چنین فردی تمایل دارد تا مدت زیادی را بیرون از خانه سپری کند. بازدید از باغ وحش یا جنگل های حفاظت شده برای او تجربه ای دلنشین است و از بازی کردن با حیوانات و انجام امور باغبانی لذت می برد.

توانایی تشخیص و درک از ارتباط ما با طبیعت، هوش طبیعت‌گرا نامیده می‌شود. هوش طبیعت‌گرا آخرین نوع هوشی است که گاردنر در نظریه خود به هفت نوع قبلی افزوده و با مقاومت و مخالفت بیشتری نسبت به بقیه روبرو گردیده است.