بازتاب مورو چیست؟

بازتاب مورو نوزاد یک پاسخ غیر ارادی به هر محرک بیرونی ناآشناست. طبق تحقیقات بازتاب مورو در نوزاد یک احساس ناگهانی سقوط آزاد ایجاد می کند. این احساس می تواند در اثر یک تکان شدید، صدای بلند، یک تماس ناگهانی یا تغییر نور محیط در او ایجاد شود. در پی احساس سقوط، نوزاد بازوها و کف دست خود را به سمت جلو آورده و انگشتان شست اش جمع می شود. در مرحله بعد بازو و پاها را به سمت بدن خود جمع کرده و تقریبا به حالت جنینی در می آید. بازتاب مورو نوزاد می تواند او را از خواب بپراند و باعث برهم خوردن خواب و آرامش نوزاد شود. لازم به ذکر است بازتاب مورو با بازتاب یکه خوردن نوزاد متفاوت است.

بازتاب مورو در نوزاد

نخستین شکل حرکات انسان حرکات بازتابی هستند، در طول چهار ماه آخر دوره جنینی و شش ماه پس از تولد بیشتر حرکات نوزاد بازتابی است.

برخی رفلکس های نوزاد قبل ازشش ماهگی از بین می رود مثل بازتاب مورو ؛ ولی برخی از انواع بازتاب های نوزاد به حرکات ارادی تبدیل می شوند و تا آخر عمر باقی می مانند مثل بازتاب گام برداری که تبدیل به راه رفتن می شود. اگر حرکات ارادی جایگزین بازتاب های اولیه نشوند و این بازتاب ها باقی بمانند، رشد طبیعی کودک دچار اختلال می شود.

عملکرد و سن شروع و پایان بازتاب مورو

شما می توانید نوزاد را در موقعیت طاق باز قرار دهید تا بازتاب مورو را در نوزاد مشاهده کنید، آن را از زیر شانه در هر دو طرف بکشید و ناگهان، کمی نرم، زیر شانه او را رها کنید به طوری که سر به عقب می افتد. در اولین پاسخ، کودک بازوها را به دو طرف باز می کند، دستانش را باز می کند و از حالت مشت خارج می کند و بعد از مدتی او بازوی خود را به داخل بازمی گرداند و به اولین حالت باز می گردد؛ مانند حالت بغل کردن در گذشته، وظیفه رفلکسهای مورو در انسان، کمک کردن به نوزاد بود تا به مادرش برسد. بازتاب مورو در شش ماهگی محو می شود.

چگونه مي‌توان بازتاب مورو را در كودك ايجاد كرد؟

ابتدا كودك را بر روي يك سطح صاف و نرم قرار دهيد. كمي سر و شانه او را بالا بگيريد، سپس به طور ناگهاني دست خود را پايين بكشيد؛ تنها چند سانت كافي است. زماني كه كودك احساس كند به طور ناگهاني زير سرش خالي شده، بازتاب مورو را از خود نشان مي‌دهد.

چرا بازتاب مورو اتفاق می‌افتد؟

همانطور که گفتیم بازتاب‌ها پاسخ‌های فطری و غیر ارادی نوزادان هستند، که باعث بقا و محافظت از آن‌ها می‌شوند؛ اما به طور دقیق علت بازتاب مورو مشخص نشده است. احتمال می‌رود که مرحله اول به عنوان زنگ خطر عمل می‌کند و مرحله بعد که نوزاد به حالت جنین در می‌آید به او کمک می‌کند تا به نزدیک‌ترین شی برای محافظت از خود در برابر سقوط بچسبد.

آسيب‌های بازتاب مورو نوزاد

بازتاب مورو از مهم‌ترين مواردي است كه براي تشخيص مشكلات عصب شناختی كودكان مورد بررسی قرار میگيرد. برخی از آسيب‌های مورو شامل موارد زير مي‌شود:

عدم وجود بازتاب مورو در نوزاد ممكن است نشان از وجود بدكاري و مشكل در دستگاه عصبی مركزی يعنی مغز و نخاع داشته‌باشد.

_ اين بازتاب دو طرف بدن نوزاد را درگير مي‌كند؛ در صورتی كه تنها در يك سمت بدن مشاهده شود، احتمال آسيب مغزی، كشيدگی و يا پارگی عصب بازو و يا شكستگي استخوان بازو وجود دارد.

_ در صورتي كه بازتاب مورو پس از 6 ماهگي ادامه داشته‌باشد، احتمال وجود مشكلات حسی حركتی در كودك بالا است.

_ كودكاني كه تا پس از 6 ماهگي بازتاب مورو را همراه خود دارند، اغلب در نشستن، كنترل سر و حركت دادن اعضاي مختلف بدن تأخير دارند.

_ در صورتی كه بازتاب مورو وجود نداشته‌باشد و يا بيش از 6 ماهگی به طول بيانجامد لازم است برای بررسی های بيشتر از متخصص كودكان و يا مشاوره كودك كمك بگيريد.