پدر و مادرهای امروزی اتاق کودکان خود را پر از اسباب بازی می کنند به گونه ای که دیگر هیچ جای برای بازی کردن بچه ها باقی نمی ماند. همین موضوع باعث شده است که محققان در خصوص تاثیر اسباب بازی های زیاد بر کودکان تحقیق کنند. در این بخش به تاثیرات اسباب بازی های زیاد بر کودکان پرداخته ایم. با توی فورت همراه باشید.

براساس تحقیق جدید کودکانی که اسباب‌بازی‌های بی‌شماری دارند پریشان‌تر هستند و از بازی لذت نمی‌برند. این تحقیق توسط محققان دانشگاه Toledo در اوهایو Ohio در ایالات متحده آمریکا با مشارکت ۳۶ کودک نوپا صورت گرفت. در این تحقیق به مدت نیم ساعت تا یک ساعت کودکان با چهار و یا شانزده اسباب‌بازی در اتاق بازی کردند.

کودکی که اسباب بازی کمتری داشته باشد قدر آن چه را که دارد، بیشتر می داند. زمانی که برای کودک زیاد اسباب بازی بخریم خیالش راحت است که در هر صورت وسیله جدیدی برای او تهیه می‌شود.

آنان دریافتند وقتی نوباوه‌ها با اسباب‌بازی‌های کمتری بازی می‌کردند بسیار خلاق‌تر بودند. همچنین با افزایش دو برابری زمان بازی، استفاده از هر اسباب‌بازی نیز افزایش یافت.

شاید در حال حاضر سوالاتی ذهن شما مختل کند.

  • آیا دیگر باید هیچ اسباب بازی‌ برای فرزندانم نخرم؟
  • آن‌ها را به بازی کردن با اسباب بازی‌های زیاد محدود کنم؟

برای پاسخ به این سوال‌ها و همچنین دیگر نکات مربوط به ارتباط تعدد اسباب بازی‌‌ها با هوش و رشد مهارت‌های دیگر ادامه‌ی مقاله را مطالعه کنید.

هوش کودکان با تعداد اسباب بازی چه ارتباطی دارد؟

وقتی تعداد اسباب بازی بیش از حد باشد رشد ذهنی و حرکتی کودک دچار اختلال می‌شود. در حالی که تعداد کمتری از اسباب بازی‌ها می توانند به نفع او باشند. محققان زیادی به این نتیجه رسیدند که اسباب بازی‌های زیاد میزان رشد خلاقیت و هوش کودک را دچار اختلال می‌کند. این نگرانی در حدی بود که در برخی از کشورها دستور کاهش تعداد اسباب بازی به مهدکودک‌ها ابلاغ شد. به این دلیل که در آن فضا کودکان در معرض اسباب بازی‌های متنوع و زیادی قرار می‌گیرند. بنابراین از این اتفاق تاثیر منفی گرفته و از والدین خود درخواست خرید بیشتر اسباب بازی می‌کنند.

چه تعداد اسباب بازی برای کودک زیاد محسوب می‌شود؟

در دنیای امروز، کودکان یک یا دو اسباب بازی ندارند. آن‌ها اسباب بازی‌های زیادی را در اتاق خود دارند که این مسئله می‌تواند مشکل‌زا باشد. والدین گاهی مسئول این مشکل یعنی تعداد بالای اسباب بازی هستند. در اختیار قرار دادن بیش از حد اسباب بازی به کودک کمک چندانی به او نمی‌کند و تقاضای او را بیشتر می‌کند. طبق برخی از راه‌کارهای محافظه کارانه، به هیچ وجه نباید به کودکان بیش از حد نیازشان اسباب بازی داد. طبق مطالعه محققان دانشگاه تولدو، اوهایو در ایالات متحده، بازی با تعداد زیادی از اسباب بازی‌ها خلاقیت کودکان را کاهش می دهد ، در حالی که بازی کردن با تعداد کمتر اسباب بازی می تواند به پیشرفت کلی آنها کمک کند.
شما می توانید چند اسباب بازی انتخابی به کودک خود بدهید که به عنوان کمکی برای نیازهای مختلف رشد او عمل کند. اسباب بازی‌هایی مانند: پازل، اسباب بازی‌های مربوط به موسیقی، لگوها، خانه‌بازی، مجموعه‌های هنری و … که مهارت‌های حل مسائل، شناختی، فعالیت‌های بدنی را افزایش دهد و هوش و خلاقیت آن‌ها را به چالش بکشد.

فواید کم بودن تعداد اسباب بازی برای کودکان

– کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند یاد می گیرند که خلاق تر باشند. این کودکان با اشیاء اطراف خود، حتی با یک تکه چوب، می توانند خیال پردازی کرده و بازی کنند.

– کودکی که اسباب بازی کمتری داشته باشد قدر آن چه را که دارد، بیشتر می داند. زمانی که برای کودک زیاد اسباب بازی بخریم خیالش راحت است که در هر صورت وسیله جدیدی برای او تهیه می‌شود. در نتیجه برای آن چه که دارد ارزش قائل نخواهد شد.

– کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند اجتماعی تر می شوند. آن ها هم با هم سن و سال های خود و هم با بزرگ تر ها راحت تر ارتباط برقرار می کنند و می توانند زمان بیش تری را با آن ها بگذرانند. کسانی که در کودکی فرصت صحبت کردن بیشتری داشته اند در دوران تحصیل دانشگاهی افراد موفق تری هستند.

-کودکانی که اسباب بازی کم تری دارند از وسایل خود بهتر نگهداری کرده و اجازه نمی دهند آن ها به راحتی خراب شوند. زیرا می دانند که بلافاصله اسباب بازی جدیدی برای آن ها خریداری نخواهد شد.

– کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند بیشتر کتاب می خوانند و بیشتر به فعالیت های اجتماعی توجه می کنند. این کودکان نقاشی یا رنگ آمیزی کرده و به موسیقی بیشتر علاقه نشان می دهند. همه این کارها در رشد کودک تاثیر به سزایی دارد.

چرا والدین نباید تعداد زیادی اسباب بازی در اختیار کودکان قرار دهند؟

به عنوان یک پدر و مادر، باید بدانید که تعداد بالای اسباب بازی‌‌ها می‌تواند به کودک آسیب برسانند.  پیش‌تر اشاره کردیم که رابطه تعداد اسباب بازی با هوش کودکان و میزان خلاقیت آن‌ها را نباید فراموش کرد. برخلاف تصوری که وجود دارد مبنی بر اینکه باید به خواسته‌های کودکان احترام بگذاریم و امکانات مناسب را در اختیارشان قرار دهیم. مورد خرید اسباب بازی با تعداد زیاد تاثیری عکس بر روی برآورده کردن نیازهای بچه‌ها دارد. در اینجا چند دلیل وجود دارد که چرا نباید به بچه کوچک خود اسباب بازی‌های زیادی بدهید.

دلایلی که نشان می‌دهند تعداد بیش از حد اسباب بازی می‌تواند برای بچه‌ها مخرب باشد:

  • خرید تعداد زیاد اسباب بازی‌ها می‌توانند اعتیادآور باشند. ممکن است وقتی کودک شما بزرگ شود ریشه سایر اعتیادها او این مسئله باشد.
  • اگر به خواسته کودک خود برای تعداد زیادی اسباب بازی تن دهید، او این‌کار را وظیفه‌ی شما می‌داند و مرتباً چیزهایی را درخواست می‌کند.
  • اگر کودک شما بیش از حد اسباب بازی دارد، این احتمال وجود دارد که قدر آن‌ها را نداند و ارزش دارایی‌های خود را متوجه نشود.
  • اگر بچه بیش از حد اسباب بازی داشته باشد، از بازی با یک اسباب بازی به بازی با دیگری می‌رود. این اتفاق ممکن است توجه و تمرکز او را کاهش دهد. بازی با تعداد زیادی از اسباب بازی‌ها نیز می‌تواند باعث افزایش حواس پرتی کودک شود.
  • تهیه تعداد زیاد اسباب بازی برای کودکان می‌تواند مهارت‌های خلاقیت، تخیل و هوشی آن‌ها را از بین ببرد.
  • بازی با اسباب بازی‌های زیاد نیز می‌تواند باعث خستگی مکرر در کودکان شود. بازی طولانی مدت با یک اسباب بازی می‌تواند کودک را آزرده خاطر کند. کودک ممکن است به دنبال چیزهای جدیدی برای رفع خستگی و حتی هر نوع استرس باشد. بی‌حوصلگی به راحتی در کودک اتفاق می‌افتد. اسباب بازی‌ها برای مقابله با بی‌حوصلگی و استرس ممکن است به یک اعتیاد تبدیل شوند.
  • کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند در بزرگسالی از قابلیت‌های اجتماعی بهتری برخوردار هستند زیرا زمان بیشتری برای مکالمه و برقراری ارتباط با دوستان و خانواده دارند.
  • بچه‌هایی که اسباب بازی کمتری دارند از همه چیز بهتر مراقبت می‌کنند زیرا تعداد کمتری از آن‌ها در اختیار دارند و بنابراین به ارزش آن اسباب بازی‌ها پی می‌برند.
  • کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند علاقه بیشتری به خواندن، نوشتن، هنر و سایر فعالیت‌های سازنده دارند. این فعالیت‌ها به آن‌ها کمک می‌کند تا اتفاقات زیبا، احساسات انسانی، تعاملات، گفتگوها و سایر مهارت‌های مفید زندگی را ارزیابی کنند.
  • کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند زمان بیشتری را در فضای باز می‌گذرانند. آن‌ها به فعالیت‌های بدنی می‌پردازند که برای رشد ذهنی و جسمی سالم آنها حیاتی است.